Grècia prova de formar un govern de coalició

  • Nova Democràcia i PASOK poden tancar avui un acord · Syriza no vol entrar-hi

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
19.06.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els partits grecs pensen en quin model de coalició poden tancar, atès que les eleccions de diumenge van obrir la porta a una majoria parlamentària dels dos grans partits tradicionals, defensors del rescat. El candidat del PASOK, Evànguelos Venizelos, va anunciar ahir que avui hi hauria acord amb Nova Democràcia. Després de reunir-se amb el candidat conservador, Antonis Samaràs, va assegurar que havien coincidit ‘en la necessitat de formar govern immediatament… Hem de presentar una imatge seriosa a l’interior i a l’exterior.’


Tot amb tot, Venizelos va proposar a Samaràs que tornés immediatament el mandat de formar govern al president Papúlias perquè dirigís la negociació ‘per formar un govern d’unitat amb la màxima cooperació possible’. Quant a la negativa de Syriza de formar part del govern d’unitat, es va confessar decebut. 

I Samaràs va convocar ahir els partits polítics grecs a formar un govern de concentració, però recalcant que els grecs havien decidit de mantenir-se dins la moneda única: ‘Invitem totes les forces que comparteixin aquestes conviccions a participar en un govern de salvació nacional. No hi ha temps a perdre. No hi ha lloc per a la política de partit’, va afirmar en el discurs de la victòria electoral, des de la seu de Nova Democràcia d’Atenes.

Syriza farà una ‘oposició honorable’

Ara, el dirigent de la coalició de l’esquerra radical Syriza, Alexis Tsipras, va dir diumenge que faria una ‘oposició honesta’, amb la idea que s’han de renegociar els pactes amb la Unió Europea; que hi hauria mobilitzacions al carrer i que al parlament serien ‘implacables’ a denunciar el memoràndum del rescat.

La nova esquerra grega ha obtingut aquesta vegada molts més vots que no al maig: un milió sis-cents mil (al maig n’havia obtinguts un milió). La major part del nou vot li ha vingut del Partit Comunista, que n’ha perduts més de dos-cents mil, i del PASOK. Els votants tradicionals del PASOK sembla que s’han repartit entre Nova Democràcia i Syriza. El Partit dels Grecs Independents, de dretes i contrari al rescat, és l’altre partit que ha perdut més vots, tot indica que en favor de Nova Democràcia. Els nazis d’Alba Daurada, finalment, han perdut uns quants milers de vots, però es mantenen malgrat els escàndols i les agressions que han fet aquestes darreres setmanes.

Un parlament amb majoria pro rescat

Nova Democràcia ha guanyat les eleccions gregues: tindrà 79 escons al parlament, més els 50 que la llei electoral grega regala al partit que obté més diputats; 129, per tant. Al darrere hi ha la coalició de l’esquerra radical Syriza, amb 71 escon, dos punts per sota de Nova Democràcia. En xifres absolutes només 170.000 vots han separat Nova Democràcia de Syriza, sobre un total de 6,2 milions de votants.

Tan bon punt es va saber el resultat, Nova Democràcia va proposar un govern als socialistes del PASOK, la tercera força, amb 33 escons. Sumats els diputats de tots dos partits, superarien la majoria absoluta de 151 escons.

Darrere els tres partits principals hi ha el Partit dels Grecs Independents, de dreta i contrari al rescat, amb 20 diputats; els nazis d’Alba Daurada, amb 18, que ha mantingut contra pronòstic el mateix percentatge de vot que fa un mes; l’Esquerra Democràtica, amb 17, i el Partit Comunista amb 12.

Respecte de les eleccions del mes de maig, Nova Democràcia ha guanyat 21 escons, Syriza n’ha guanyats 19, el PASOK n’ha perduts vuit, els Grecs Independents n’han perduts 13, els nazis n’han perduts tres, l’Esquerra Democràtica n’ha perduts dos i el Partit Comunista n’ha perduts 14.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any