Nova Democràcia guanya les eleccions gregues, però haurà d’entendre’s amb el PASOK

  • Els socialistes del PASOK decidiran avui si participen en el govern d'unitat amb ND · Syriza és segona, a dos punts i vuit escons de Nova Democràcia · Esquerra Democràtica s'ofereix per a un tripartit pro rescat

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
18.06.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El partit conservador Nova Democràcia ha guanyat les eleccions gregues: tindrà 79 escons al parlament, més els 50 que la llei electoral grega regala al partit que obté més diputats; 129, per tant. Al darrere hi ha la coalició de l’esquerra radical Syriza, amb 71 escó, dos punts per sota de Nova Democràcia. En xifres absolutes només 170.000 vots han separat Nova Democràcia de Syriza, sobre un total de 6,2 milions de votants.

Tan bon punt s’ha sabut el resultat, Nova Democràcia ha proposat un govern als socialistes del PASOK, la tercera força, amb 33 escons. Sumats els diputats de tots dos partits, superarien la majoria absoluta de 151 escons; però el PASOK encara no ha decidit què farà. Nova Democràcia rebrà avui l’encàrrec de formar govern, de part del president Karolos Papouilias.

Darrere els tres partits principals hi ha el Partit dels Grecs Independents, de dreta i contrari al rescat, amb 20 diputats; els nazis d’Alba Daurada, amb 18 i que ha mantingut contra pronòstic el mateix percentatge de vot que fa un mes; l’Esquerra Democràtica, amb 17, i el Partit Comunista amb 12.

Respecte de les eleccions del mes de maig, Nova Democràcia ha guanyat 21 escons, Syriza n’ha guanyats 19, el PASOK n’ha perduts vuit, els Grecs Independents n’han perduts 13, els nazis n’han perduts tres, l’Esquerra Democràtica n’ha perduts dos i el Partit Comunista n’ha perduts 14.

Nova Democràcia proposa un govern amb el PASOK

En aquest sentit, el president del partit conservador Nova Democràcia, Antonis Samaras, ha convocat els partits polítics grecs a la formació d’un govern de concentració, tot i que ha destacat, seguint l’argument que votar pel seu partit era votar per l’euro, que els grecs han decidit seguir en la moneda única. ‘Invitem totes les forces que comparteixen aquestes conviccions a participar en un govern de salvació nacional. No hi ha temps a perdre. No hi caben les polítiques de partit’, ha afirmat Samaras en el discurs on ha proclamat la victòria, des de la seu de Nova Democràcia a Atenes.

El PASOK no ha donat encara resposta oficial a la invitació. Fonts socialistes han afirmat que el més probable és que donin suport al govern des del parlament i sense entrar a formar part de la coalició, cosa que el faria extremadament feble. Les diferència entre tots dos partits, que dominen des de fa dècades la política grega, són importants, malgrat que comparteixen el suport al rescat europeu. Així, per exemple, divergeixen en la política fiscal a aplicar o en la retallada de funcionaris, on Nova Democràcia és molt més radical que no pas els socialistes. En emigració, un dels punts clau de la campanya, també tenen fortes diferències perquè Nova Democràcia és partidària d’expulsions en massa d’emigrants i el PASOK les rebutja.

Syriza farà una ‘oposició honorable’

El dirigent de la coalició de l’esquerra radical Syriza, Alexis Tsipras, ha anunciat, per la seva banda, que exercirà una ‘oposició honorable’, reclamant la renegociació dels pactes amb la Unió Europea. Tsipras ha dit que hi haurà mobilitzacions al carrer i que en el parlament la coalició serà ‘implacable’ en la denúncia del memoràndum del rescat.

La nova esquerra grega ha incrementat notablement el vot i ha passat del milió de votants del mes de maig a un milió sis-cents mil ahir. La major part del nou vot ha arribat del Partit Comunista, que n’ha perdut més de dos-cents mil, i del PASOK. Els votants tradicionals del PASOK sembla que s’han repartit entre Nova Democràcia i Syriza. El Partit dels Grecs Independents, de dretes i oposat al rescat, és l’altre partit que ha perdut més vot, tot indica que en direcció a Nova Democràcia. Els nazis d’Alba Daurada, finalment, han perdut uns quants milers de vots, però conserven la seva força malgrat els escàndols i agressions protagonitzats les darreres setmanes.

Els demòcrates d’esquerra s’ofereixen per a un tripartit

El Partit dels Demòcrates d’Esquerra també s’ha ofert a formar part d’un govern amb Nova Democràcia i PASOK. En aquestes eleccions han perdut dos diputats, però han conservat pràcticament el mateix nombre de vots i es presenten a si mateixos com la força que podria equilibrar les tensions entre Nova Democràcia i PASOK en un executiu d’unitat nacional.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any