El Constitucional egipci causa un terrabastall polític a 48 hores de les presidencials

  • Permet a l'ex-primer ministre del règim de Mubàrak de participar en les eleccions i dissol el parlament egipci · L'exèrcit torna a assumir el control del país

VilaWeb
Redacció
15.06.2012 - 12:26

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Tribunal Constitucional d’Egipte va declarar ahir inconstitucional la llei que impedia participar en la vida política els alts càrrecs del règim de Hosni Mubàrak. Així, doncs, l’ex-primer ministre Ahmed Shafiq podrà concórrer a la segona tanda de les presidencials, que tenen lloc aquest cap de setmana. La decisió del Constitucional també anul·la un terç dels escons del parlament, amb la qual cosa la cambra ha quedat dissolta i el poder ha tornat a mans de l’exèrcit.

Aquestes decisions han indignat el moviment islamista dels Germans Musulmans, la principal força política del parlament. El seu candidat a les presidencials, Mohamed Morsi, ha advertit que ‘el joc brut’ que ha permès finalment la participació de Shafiq pot dur a ‘una enorme revolució’. ‘No tornarem a la corrupció de l’era Mubàrak. El règim intenta constantment reinventar-se’, va dir Morsi després d’una reunió d’urgència dels Germans Musulmans per respondre la decisió del tribunal.

Dissolució del parlament

A més de permetre la participació de Shafiq, el tribunal també anul·la els escons dels diputats elegits en llistes individuals obertes, un terç de la cambra legislativa. Considera que les llistes vulneren la llei perquè representen partits polítics, per comptes de ser candidats independents. Això fa que el parlament, constituït al final de gener i dominat pels islamistes, quedi dissolt.

El parlamentari dels Germans Musulmans Essam el-Erian va assenyalar que la decisió situava Egipte ‘en un fosc túnel. El proper president no tindrà parlament ni constitució. Hi ha un profund estat de confusió i moltes preguntes’. No obstant això, els Germans Musulmans participaran en els comicis d’aquest cap de setmana.

Al seu torn, l’islamista moderat Abdel Moneim Abol Fotouh va denunciar que les decisions del Constitucional suposen ‘un cop d’estat’. Fotouh fou expulsat dels Germans Musulmans quan va anunciar que participaria en aquestes presidencials.

La dissolució del parlament fa tornar automàticament el poder legislatiu a la Junta Militar, mentre s’espera que es facin noves eleccions legislatives. D’aquesta manera, l’exèrcit assumeix novament el control del país. De fet, en tutela la transició des de la caiguda del dictador Hosni Mubàrak, el febrer de 2011.

Bloc destacat: Interpretant el món àrab i l’islam

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any