Els dies clau de la crisi de l’euro, un calendari que promet tensió aquest estiu

  • Què passarà a Europa al setembre? Qui governarà a Grècia i com dialogarà amb la troica? Rajoy serà encara president?

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
16.06.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El rescat de 100.000 milions d’euros de la banca espanyola, anunciat el dia 9 de jung, ha obert un estiu en què tots viurem perillosament.

Què passarà a Europa al setembre? Qui governarà a Grècia i com dialogarà amb la troica? Rajoy serà encara president? Merkel podrà contenir l’hemorràgia de vots del seu partit? Hollande haurà convençut prou socis perquè optin pel creixement? Serà Xipre el nou malson de la Unió? O potser la Gran Bretanya?

Algunes d’aquestes qüestions sorgiran d’acord amb el calendari que us proposem tot seguit (per més que el perill de debò sol venir sense avisar).

17 de juny · Eleccions legislatives a Grècia

Un dia molt important. Si els partits contraris al rescat reïxen a formar govern a Atenes, segurament amb Syriza, la política europea haurà de canviar del tot perquè Grècia denunciarà els acords de rescat. A més, encara que guanyi Nova Democràcia, pot ser que proposi canvis per mirar de rebaixar la tensió social del país.

El 17 també és la segona tanda de les legislatives franceses. És possible que Hollande no aconsegueixi la majoria i es vegi obligat a pactar amb l’extrema esquerra.

18 de juny · Cimera del G-20

Cimera del G-20 a Los Cabos (Mèxic). La Comissió Europea ha proposat que s’hi parli de la crisi dels bancs europeus. La necessitat de capital de la banca espanyola, que l’auditoria de Roland Berger i Oliver Wyman havia de determinar el dia 21, ja s’ha avaluat. Segons Reuters, per tal que Rajoy tingui els números a punt durant la cimera. La xifra total oscil·la entre 60.000 i 70.000 milions (19.000 dels quals per Bankia), per sota dels 100.000 milions establerts com a sostre del rescat.

22 de juny · Cimera a Roma

Els caps de govern d’Itàlia, Alemanya, Espanya i França es reuneixen a Roma per parlar de la situació espanyola, però també de la italiana.

28 i 29 de juny · Reunió a Brussel·les

El Consell Europeu reuneix a Brussel·les els caps d’estat i de govern de la Unió, que hauran de validar tot el que hagi pogut passar aquest mes i, especialment, estudiar el resultat de les eleccions gregues.

30 de juny · Eleccions presidencials a Islàndia

Islàndia no forma part de la Unió Europea, però la seva decidida oposició al rescat dels seus bancs i a portar a la presó els seus dirigents ha convertit l’illa del nord en una mena d’estendard polític. Per això cada elecció es mira amb lupa des d’Europa.

27 de juliol · Jocs Olímpics 2012

La inauguració dels Jocs Olímpics de Londres farà coincidir a la capital britànica la majoria de dirigents polítics mundials, que aprofitaran l’avinentesa per establir diàlegs bilaterals.

27 d’agost · Mitt Romney, candidat republicà

La convenció del Partit Republicà de Tampa (Florida) proclamarà Mitt Romney candidat a la presidència. L’economia serà el centre de la campanya, que acabarà amb les eleccions del novembre.

3 de setembre · Barak Obama, candidat a la reelecció

La convenció del Partit Demòcrata de Charlotte (Carolina del Nord) proclamarà Barack Obama candidat a la reelecció.

12 de setembre · Eleccions al parlament dels Països Baixos

El govern es va desfer el 23 d’abril perquè l’extrema dreta no va voler assumir la política de retallades de l’estat del benestar proposada pel primer ministre. Des de la Unió Europea hom vigila amb neguit què hi pot passar. Un vot important als partits extremistes faria saltar totes les alarmes.

Al setembre també s’han de fer eleccions a Àustria, el país amb menys desocupació de la UE. I a l’octubre n’hi haurà a Lituània i a la República Txeca.


Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any