“La dona ha de tenir llibertat a l’hora de donar llum”

  • La llevadora i presidenta de la cooperativa Titània – Tascó, Pepi Domínguez, ens explica com s’assisteix un part a casa i quina és la seva tasca

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La cooperativa Titània – Tascó porta des de l’any 1985 assistint parts a les llars. Són un grup de quatre llevadores que assisteixen a quatre dones al mes, una per cada embarassada. A Catalunya, en total hi ha unes 40 llevadores que realitzen parts a casa. Encara però, donar llum al domicili és una opció molt minoritària, perquè requereix d’una atenció molt individualitzada. “És realment per dones que desitgin fer-ho d’aquesta manera” declara Pepi Domínguez.

La presidenta de la cooperativa va treballar durant 20 anys a un hospital, finalment es va decidir pel part a casa pels avantatges que té. Normalment, a la dona no se li ha de fer l’episiotomia, ni se li han de donar punts amb la qual cosa la recuperació és molt més ràpida. “A més, a nivell immunològic la mare té defenses perquè es troba a casa seva i aquestes són molt més altes que no pas a l’hospital on ni ella ni el nadó hi han estat mai”, declara.

Quines dones poden parir a casa?

Hi ha una sèrie de requisits que s’han de complir per poder donar llum a casa: que siguin dones sanes, parts d’un nadó no bessonada, que el bebè estigui ben col·locat, que les analítiques i els controls siguin normals i per últim que la dona es trobi entre les 37 i les 42 setmanes de gestació. Bàsicament són parts de baix risc. 

A Titània – Tascó segueixen unes rutines. Primer de tot fan un seguiment de l’embaràs per saber si és de baix risc o no, a la vegada estableixen un vincle amb la dona i la parella a la que assistiran. “S’ha de tenir una relació de confiança perquè anem a casa seva” declara Domínguez. Les parelles hauran de tenir un material essencial (gasses, empapadors…) per quan arribi el moment del part. Quan realment la dona es troba de part, la tasca de la llevadora serà esperar fins que arribi la sortida del nadó. Un cop el nen ha nascut i s’assegura que totes les constants són correctes, la llevadora torna passada la quarantena per comprovar que la lactància és satisfactòria.

Als parts a casa, el paper de la parella de la dona és molt important. Ella serà qui donarà suport a la partera, tant a nivell físic (si la dona necessita que l’ajudin amb alguna postura) com a nivell emocional amb una mirada o agafant-li la ma.

Aquest grup de llevadores defensa la “llibertat” de la dona. Llibertat per a què la dona pugui tenir el seu fill allà on vulgui i que pugui escollir on fer-ho. Pepi Domínguez creu que l’opció dels parts normals no medicalitzats a l’hospital hi hauria de ser sempre. Ella pensa que de cara a un futur, primer s’ha de normalitzar aquest tipus de naixement a l’hospital perquè s’acabi entenent que és beneficiós i que també hi ha l’opció de fer-ho a casa.

Enllaços
Array
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any