‘Demanam a Europa un rescat lingüístic’

  • Mestres i entitats han explicat a Brussel·les els atacs del govern balear contra el català i han demanat que treballi per la igualtat de drets de les comunitats lingüístiques d'Europa

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
14.06.2012 - 13:06

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Representants de l’Assemblea de Mestres i Professors en Català de les Illes, l’STEI-i i l’associació Drets Humans de Mallorca han dut al Parlament Europeu l’ofensiva del govern balear contra la llengua. ‘Hem fet veure que si es toca la llengua en un punt del territori, això afecta tota la llengua, i esperam que la comunitat internacional en prengui consciència’, diu a VilaWeb Maria Antònia Font, portaveu de l’STEI-i.

Així, han explicat als membres de l’intergrup de Minories de l’Eurocambra les accions que duu a terme el govern de José Ramon Bauzà ‘en els tres eixos fonamentals per a la normalització lingüística: l’administració, els mitjans de comunicació i l’ensenyament’. Han parlat de l’eliminació del requisit del català als funcionaris, de la intenció de fer triar als pares la llengua materna a les escoles, de la desaparició de RTV Mallorca, de les traves que posen en la recepció de TVC i RTVV… ‘Això vulnera la Carta Europea de les Llengües Regionals i Minoritàries, que diu que les recepcions han de ser recíproques’, diu Font.

La demanda final que han fet als parlamentaris és la de treballar per un objectiu comú, la igualtat de drets de les comunitats lingüístiques d’Europa. ‘Això vol dir que totes les llengües d’Europa puguin ser oficials i que el seu coneixement sigui obligatori dins del territori. És a dir, que demanam l’obligatorietat del coneixement del català dins el territori de parla catalana’.

Segons que explica Font, han rebut el compromís del president de l’intergrup de dur la demanda al plenari. A més, els ha dit que d’ací a un any es faria una revisió d’aquest punt de la Carta Europea i que en cas que no s’hagués assolit la igualtat de drets lingüístics a la Unió es faria una reunió per tractar de nou aquest tema.

‘Hem volgut que des d’Europa s’encengués una llum damunt de les Illes Balears i la política lingüística del PP. Creim que s’estan vulnerant drets; drets humans, de la constitució, de l’estatut… I el govern no exerceix la responsabilitat que té de vetllar per la igualtat de la llengua catalana. No només no la vol assumir sinó que fa accions en contra’. I conclou: ‘Hem demanat que, així com hi ha rescat financer, també hi hagi un rescat lingüístic. Volem una Europa que no només treballi en temes econòmics sinó també en drets socials i culturals’. 

Més informació: El PP convida Antoni Pastor a anar-se’n i el suspèn de tots els càrrecs

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any