Què passa si tanca el meu banc?

  • Us expliquem què cobreix i com el fons de garantia de dipòsits, i, en un supòsit com aquest, què passaria amb la hipoteca

VilaWeb
Redacció
14.06.2012 - 11:21

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Si tanca un banc, res fa pensar que s’hagin de perdre els estalvis ni tampoc que es pugui deixar de pagar la hipoteca ni deixar de cobrar algunes transferències pendents. El més habitual és que el banc es liquidi, venent a d’altres entitats els seus actius (préstecs pendents de cobrar, hipoteques, xarxa d’oficines…) i els seus passius (estalvis).

Què passa amb els meus diners?

El Fons de Garantia de Dipòsits (FGD) cobreix fins a 100.000 euros dels comptes d’estalvi i dipòsits. Per tant, si desapareix una entitat, es podrà recuperar fins a 100.000 euros dels dipòsits per cadascun dels titulars del banc. Si un compte corrent té dos titulars, la quantitat garantida serà de 200.000 euros.

Però el FGD no cobreix les inversions a renda fixa (bons, obligacions, lletres del tresor…) o variable (fons d’inversió…). La renda fixa estatal està coberta per l’estat, és a dir que no es perdria.

Ara mateix, el FGD està pràcticament buit perquè es va modificar el seu funcionament per resoldre els problemes de solvència de les entitats problemàtiques, però la garantia d’aquests dipòsits restaria a càrrec de l’estat, que va prometre cobrir el FGD en cas de necessitat.

I els plans de pensions i els fons d’inversió?

Els fons d’inversió no estan coberts pel fons de garantia, com tampoc no ho estan els plans de pensions. Tanmateix, en el procés de liquidació de l’entitat aquests passius es vendrien a una altra entitat i continuarien a disposició del client. En tot cas, sí que és probable que durant un període indeterminat, mentre dura el procés, els plans de pensió o d’inversió quedin indisposats.

Deixaré de pagar la hipoteca?

Els actius del banc, com ara una hipoteca, es reparteixen. Si el banc es rescata amb diners públics, les hipoteques aniran a mans de l’estat, que seguirà cobrant les quotes. Si els diners del rescat provenen d’altres entitats, seran aquestes les que es quedin amb la hipoteca. Per tant, en cap cas es deixarien de pagar les hipoteques.

I si tinc accions del propi banc?
Les accions tendiran a caure fins a zero a la borsa, perquè un banc fallit no val pràcticament res.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any