El rescat perilla si Espanya no fa més ajustos

  • 'Ningú no dóna res de franc', diu la Comissió europea · La 'troika' formada per la Comissió, el BCE i l'FMI vigilarà de prop la reforma bancària espanyola

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
11.06.2012 - 16:02

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El rescat de fins a 100.000 milions d’euros que l’Eurogrup ha ofert al govern espanyol pot aturar-se si l’executiu incompleix els objectius de reducció del dèficit i les reformes exigides per la Comissió europea el passat 30 de maig, entre les quals hi ha un augment de l’IVA, eliminar de la deducció per habitatge i accelerar l’endarreriment de l’edat de jubilació.

El pla d’ajut inclourà una sèrie de requisits, que encara han de negociar-se, centrats en el conjunt del sector bancari i no només en les entitats rescatades. Però a més a més, la CE i l’Eurozona vigilaran que Espanya continuï aplicant les reformes i els ajustos recomanats per Brussel·les, segons fonts comunitàries consultades per Europa Press.

De fet, l’adopció de mesures per a corregir de manera accelerada els desequilibris en els comptes públics és un pre-requisit a l’hora d’accedir als ajuts del fons de rescat. L’Eurozona va constatar dissabte que Espanya compleix aquesta condició i per això està disposada a concedir l’ajut, però mantindrà la vigilància durant tot el procés.

A més, la CE, juntament amb el BCE, l’FMI i l’Autoritat Bancària Europea (EBA), presentarà a l’Eurogrup informes periòdics sobre la reforma financera. I si detecta qualsevol incompliment, l’ajut podria ser interromput.

Les condicions al sector financer es basaran en les regles de la UE sobre ajuts públics a les entitats. Però també s’establiran requisits per al conjunt del sector en matèria de transparència i supervisió.

Brussel·les espera que el govern espanyol presenti aviat la sol·licitud oficial del rescat bancari. A partir d’aleshores, farà una altra anàlisi del sector per determinar les necessitats exactes de capital i farà una proposta de condicions, que haurà de ser aprovada per unanimitat per l’Eurogrup.

Brussel·les avisa que ‘ningú no dóna res de franc’

‘Ningú no dóna res de franc. Que ho preguntin a Grècia, Irlanda i Portugal’, ha dit avui el portaveu econòmic de la Comissió europea, Amadeu Altafaj. Tot i que el govern espanyol insisteix a referir-se al rescat com un préstec avantatjós, des d’Europa s’apunta que el préstec tindrà unes contrapartides. Ho ha dit Altafaj i una estona abans s’hi referien el vice-president de la CE, Joaquín Almunia, i el ministre d’Economia alemany, Wolfgang Schäuble, que confirmaven que el rescat a Espanya serà supervisat per la ‘troika’, constituïda pel BCE, la CE i l’FMI.

En un entrevista a TVE, Altafaj ha insistit que els diners s’entreguen a l’estat espanyol i que aquest s’ha compromès a complir tots els objectius marcats en el Pacte d’Estabilitat. També ha dit que el rescat suposarà unes condicions molt rigoroses per a tots els bancs i caixes.

Per la seva banda, Joaquín Almunia ha deixat clar que tot préstec ‘comporta unes obligacions i compromisos’ de qui el rep i Schäuble, per la seva banda, ha afegit: ‘Hi haurà una ‘troika’ com n’hi ha hagut en uns altres casos. I així se supervisarà que el programa es compleixi.’ Ha matisat, amb tot, que el control es limitarà a la reestructuració del sector bancari.

En declaracions radiofòniques, el ministre alemany ha deixat entenent que la iniciativa de rescat a la banca espanyola, la van adoptar els europeus a partir de l’experiència de l’esclat de la bombolla immobiliària als EUA.

Informació relacionada:

Preguntes i respostes sobre la intervenció d’Espanya

Tugores: ‘Els estalvis estan més segurs, però els ajustos continuaran’

Quins nous sacrificis demana la UE a Espanya? Abaratir l’acomiadament, augmentar l’IVA, accelerar l’endarreriment de l’edat de jubilació,…

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any