La Turba registra el Boladís perquè l’Ajuntament no l’utilitzi de forma unilateral

  • L'Ajuntament ha hagut de canviar el nom de la revetlla del boladís en el programa de la Festa Major

VilaWeb
Redacció
11.06.2012 - 15:12

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Casal Popular La turba, entitat creadora del Boladís, ha patentat la beguda per garantir una presa de decisions participativa i vinculada als interessos del teixit social. Ha avisat a la regidoria de cultura no podrà utilitzar el Boladís si no ho vincula a un treball conjunt amb les entitats. És per això que l’entitat no ha donat el permís per utilitzar el nom de la beguda a l’Ajuntament de Valls, que el volia utilitzar en una revetlla del boladís el dia 20, el mateix dia que La Turba havia programat la 1a Boladissada Popular.

La Turba creu que l’Ajuntament ha volgut tirar pel dret amb el Boladís, la beguda que l’entitat va crear el 2006, i denuncia que no s’ha tingut en compte a ningú per a pensar-ne la seva promoció; a més, La Turba acusa directament el càrrec de confiança i tècnic de cultura Jordi Bertran. Quan la Turba es va assaventar que l’Ajuntament havia programat una revetlla del boladís la mateixa tarda que un altre acte sobre la beguda, es va posar en contacte amb Jordi Bertran perquè retirés el nom de la beguda dels programes de la Festa Major, ja que l’entitat havia registrat el nom.

La Turba ha registrat la beguda durant el 2012, ‘després d’observar que durant els primers mesos del 2012 l’Ajuntament optava per no engegar l’estructura participativa de l’organització de la Festa Major i preveient escenaris futurs’, i també tenint en compte que ‘al 2011 vam assistir a un nou retrocés del pes de les comissions en la Festa Major’. La Turba diu estar d’acord que l’Ajuntament vulgui promocionar la beguda, però ha demanat en un comunicat que a partir d’ara l’Ajuntament es posi d’acord amb les diferents persones i entitats que han participat durant tots aquests anys en la promoció del Boladís. La Turba assegura que no permetrà que l’Ajuntament utilitzi el boladís de forma unilateral i que els protagonistes de la Festa Major han de ser les entitats i persones que la fan funcionar de forma volutària, i no pas les administracions, tècnics ni polítics.

Enguany La Turba proposa un nou esdeveniment al voltant del Boladís: la 1a Boladissada Popular, amb la qual es vol donar un tret de sortida de la Festa Major bevent tots plegats un Boladís. La Boladissada també comptarà amb un pregó d’inici de festes que es preveu crític i sarcàstic.

Finalment, La Turba fa un anàlisi bastant dur de l’actitud de l’Ajuntament: ‘el Casal no està disposat que l’Ajuntament gestioni sistemàticament totes les expressions culturals i socials del poble. Una societat lliure és una societat implicada i responsable amb la comunitat, és per això que demanem al govern municipal que deixi espai i cedeixi protagonisme a la gent i les entitats que volen implicar-se i contribuir a fer més nostra la Festa Major i la vida cultural de la ciutat, però sense ser-ne una simple comparsa, sinó amb capacitat decisòria i gestió dels recursos que s’hi destinin.’

Història del Boladís

L’entitat ha difós la següent història del Boladís:

El Boladís es va crear a partir d’un taller de recuperació del bolado que es va fer el 28 abril del 2006 al Casal Popular La Turba. Llavors el Casal havia fet campanya i al·legacions al Pla de Millora Urbana del Barri Antic per a la conservació dels elements arquitectònics patrimonials que quedaven sentenciats. Aquesta lluita va dur a reflexions més genèriques sobre el patrimoni local, com ara el patrimoni ambiental, cultural i immaterial. D’aquesta manera va sorgir la idea de recuperar el bolado en un taller, amb la intenció també d’actualitzar la forma tradicional de com es consumia originàriament, amb aigua i anís. El Boladís, inicialment com a “beguda d’estiu de Valls”, es va presentar el 21 juliol del 2006, juntament amb la presentació del bloc sobre patrimoni vallenc: http://blocs.tinet.cat/lt/blog/patrimoni-de-valls

Durant el Firagost del 2006 el Casal va fer una paradeta de promoció de la beguda d’estiu de Valls, en la qual la gent podia votar diverses propostes de noms per a aquest nou producte. Les votacions es van allargar durant dies a través d’un formulari a Internet i finalment va guanyar la proposta de nom “Boladís”. Al novembre del mateix any el Casal encara va presentar una tercera activitat amb l’objectiu de conscienciar, promoure i protegir el patrimoni vallenc: el 1r Concurs de Fotografia Patrimoni Vallenc, que se segueix celebrant anualment.

Així doncs, el Boladís no és fruit de la casualitat ni una proposta únicament festiva. És fruit de l’esforç per la conservació del patrimoni vallenc en tots els seus àmbits, nascuda d’una reivindicació patrimonial durant el Pla de Millora Urbana del Barri Antic.

Durant els primers anys, el Boladís es podia consumir per Sant Joan al Casal i als concerts a la carpa de l’Assemblea de Joves de Valls. Posteriorment es va estendre a bars com l’Antic Cafè i el Safareig, que al 2010 van organitzar un Correbars del Boladís. A partir del 2008 el Boladís es va fer més popular gràcies al vídeo promocional que cada any protagonitza el Dalí de Valls. A partir del 2012, el Boladís se celebrarà en la Boladissada Popular a l’inici de la Festa Major de Sant Joan.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any