Emotiu homenatge a Olot a les víctimes de l’Operació Garzón

  • Es va presentar el documental sobre la ràtzia repressiva del 1992 i es va tenir un record per l'advocat Sebastià Salellas

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
10.06.2012 - 16:14

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El documental ‘Operació Garzón contra l’independentisme català‘, sobre l’onada repressiva contra els independentistes catalans que va precedir els Jocs Olímpics de Barcelona, es va presentar ahir al Teatre principal d’Olot. Durant l’acte es va fer un homenatge als independentistes que foren víctimes d’aquella ràtiza, anomenada ‘Operació Garzón’. L’acte, fou organitzat per l’Assemblea de l’Esquerra Independentista de la Garrotxa (AEIG) i l’assemblea de Maulets de la Garrotxa.

Un teatre ple de gom a gom amb centenars de persones va rebre amb forts aplaudiments els represaliats, que van tancar l’acte condemnant la repressió de l’any 2012: Amb una pancarta de solidaritat amb els dos vaguistes en presó preventiva, Andreu Curto i Rubén Marín. A més, van signar tots plegats una carta que enviaran a Can Brians, on estan internats, donant-los suport. ‘Esperem veure-us ben aviat al carrer per continuar la lluita’, diu la carta.

L’acte va tenir un moment de record, també, per a l’advocat Sebastià Salellas, que va denunciar les tortures al Tribunal d’Estrasburg i va ser un dels lletrats que va portar la defensa dels independentistes detinguts. L’encarregat d’homenatjar-lo va ser el portaveu de Memòria contra la Tortura i també encausat Ramon Piqué.

L’Operació Garzón

Amb el documental ‘Operació Garzón contra l’independentisme català’ es posa en marxa la commemoració del 20è aniversari del macrooperatiu policial contra l’independentisme català de l’any 1992, conegut com a ‘Operació Garzón’.

Aquell estiu, una quarantena d’independentistes van patir una persecució indiscriminada acusats de pertànyer a Terra Lliure. El jutge Baltasar Garzón va aprovar la incomunicació dels vint-i-cinc detinguts, i disset d’ells van denunciar haver patit tortures. Garzón els va ignorar i va donar validesa a les declaracions fetes sota tortura.

‘Garzón va vulnerar així els drets humans amb l’Operació Garzón, tal com sentenciaria (pdf) el Tribunal Europeu dels Drets Humans d’Estrasburg dotze anys després, condemnant l’estat espanyol per haver vulnerat l’article número 2 de la Convenció contra la Tortura en haver-se negat a investigar les denúncies per maltractaments tot i les evidències existents. L’aparell polític i jurídic del moment, però, no s’han assegut mai, de moment, al banc dels acusats’, expliquen els impulsors del documental.

L’audiovisual ha estat impulsat per Llibertat.cat, amb el suport d’entitats i associacions com Memòria Contra la Tortura i Alerta Solidària. A través d’una campanya de micro-mecenatge, els impulsors han recaptat un total de 10.725 euros dels 6.000 que es demanaven inicialment per fer-lo possible.

Opinions contundents de Ramon Piqué i Marcel Dalmau (Associació Memòria Contra la Tortura): ‘Garzón tasta ara la seva medecina‘ (10.02.2012)

Editorial de Vicent Partal: Jo no defensaré Garzón (29-3-2010).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any