Un dels culpables de la crisi bancària a Espanya, responsable de l’informe de l’FMI

  • José Viñals fou mà dreta de Fernández Ordóñez al Banc d'Espanya entre el 2006 i el 2009

VilaWeb
Redacció
09.06.2012 - 13:25

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’informe que acaba d’enllestir un equip del Fons Monetari Interancional (FMI) sobre la situació de la banca espanyola l’ha dirigit Ceyla Pazarbasioglu, la número dos del departament de Mercats Monetaris de l’FMI. El cap de Pazarbasioglu és José Viñals, que abans d’accedir al càrrec a l’FMI va treballar al Banc d’Espanya des del 1984, i en va ser nomenat sots-governador el 2006, per l’aleshores governador Miguel Ángel Fernández Ordóñez, dimitit fa ben poc per la controvèrsia sobre Bankia i la gestió de l’òrgan supervisor del sistema bancari espanyol.

Alguns sindicats i partits han demanat explicacions a Fernández Ordóñez per la responsabilitat que tenia com a governador del Banc d’Espanya en l’actual crisi del sistema financer espanyol; per les indemnitzacions i retribucions que van cobrar alguns alts directius de caixes intervingudes, pels productes financers d’alt risc, com les accions preferents, i per l’esclat de la crisi de Bankia.

Doncs bé, entre el 2006 i el 2009, Viñals va ser la mà dreta d’Ordóñez, tal com recorda avui l’economista Edward Hugh, fins que va assumir el càrrec al FMI en substitució de Jaime Caruana. ‘Era una part integra de l’equip que va dissenyar i implementar la resposta errònia a la crisi per la qual MAFO [Miguel Ángel Fernández Ordóñez’] ara ha de passar comptes, i a la qual l’FMI ha donat suport fidelment en un informe rere un altre’, escriu Hugh al seu Facebook.

Ara l’FMI ha acabat un informe, amb la número dos de Viñals com a cap de l’equip avaluador, en què emplaça Espanya a afanyar-se a restructurar el sistema bancari i a demanar una injecció de com a mínim 40.000 milions per fer-ne el sanejament.


Més informació:

Què diu ara l’FMI sobre els bancs espanyols?

The Guardian repassa ‘l’avarícia, l’amiguisme i la intromissió política’ en els bancs espanyols

Preguntes i respostes sobre la imminent intervenció d’Espanya

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any