Comença l’Eurocopa amb el boicot a Ucraïna de rerefons

  • Els països de la UE plantegen diferents mesures per protestar per l'empresonament de l'ex-primera ministra ucraïnesa Júlia Timoixenko

VilaWeb
Redacció
08.06.2012 - 09:15

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’Eurocopa 2012, coorganitzada per Polònia i Ucraïna, comença avui amb els partits Polònia-Grècia i Rússia-Txèquia (interactiu). En el terreny esportiu, la vigent campiona, Espanya, haurà de defensar el títol contra algunes seleccions que arriben en bona forma i amb expectatives, com l’alemanya i la neerlandesa. Però aquesta Eurocopa també té un vessant polític. El fet que alguns dels partits es juguin a Ucraïna, on les autoritats tenen engarjolada l’ex-primera ministra Júlia Timoixenko, ha generat rebombori i ha empès la majoria de països de la UE a fer pressió política aprofitant el campionat.

Dinamarca, per exemple, ha decidit enviar a Ucraïna membres del govern des del primer dia. El ministre de Cultura danès, Uffe Elbaek, serà de fet demà al partit Països Baixos-Dinamarca a Khàrkov, la ciutat on Timoixenko compleix una condemna de set anys per ‘abús de poder’ i on ara mateix és ingressada a l’hospital. Per la seva banda, el president de la Comissió europea, José Manuel Durao Barroso, i els seus comissaris ja han anunciat que no assistiran als partits que es juguin en territori ucraïnès mentre l’ex-primera ministra continuï empresonada, com tampoc ho farà la presidenta alemanya, Angela Merkel.

Alguns altres països encara no han dit si adoptaran mesures de protesta. En tot cas, el Parlament europeu ha demanat als mandataris europeus que decideixin anar a Ucraïna d’aprofitar l’avinentesa per visitar Timoixenko i la resta de presos polítics.

A Timoixenko, que té una hèrnia discal i a qui s’acaba d’obrir un nou procés judicial per apropiació indeguda de fons i frau fiscal, va rebre cops a la presó el mes d’abril passat. Aleshores va començar una vaga de fam, per la qual va haver de ser hospitalitzada.

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any