El trànsit de Venus, en imatges

  • L'última oportunitat aquest segle per veure Venus passant davant del Sol s'ha pogut observar a l'alba

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
06.06.2012 - 09:19

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El planeta Venus ha tornat a passar, a l’alba, per davant del Sol. L’anomenat trànsit de Venus és un fenomen astronòmic excepcional tant per l’espectacularitat com per les poques vegades que té lloc: només es dóna dues vegades cada segle. L’última va ésser el 8 de juny de 2004 i la següent serà el llunyà 2117. El d’avui, ha estat observat per molts afeccionats i institucions astronòmiques de tot el món, que ja n’han començat a penjar imatges i vídeos.

El Departament d’Astronomia i Meteorologia de la Universitat de Barcelona i el Parc Astronòmic del Montsec, per exemple, han seguit en directe el trànsit de Venus des de l’arxipèlag de Svalbard, a l’Àrtic.

La NASA i l’Exploratorium de San Francisco, per la seva banda, han emès via web les imatges del fenomen astronòmic des d’un observatori de Hawaii: ací i ací.

A Flickr es poden veure desenes de fotografies del trànsit, captades de tot el món.

Hom també havia preparat uns quants punts d’observació al nostre país per contemplar el trànsit; per exemple, a la platja de Gandia, al castell de Montjuïc i a Pals.

Calcular la unitat astronòmica

Gràcies al trànsit de Venus es pot calcular la unitat astronòmica, és a dir, la distància entre la Terra i el Sol. El primer d’establir el mètode geomètric per a calcular-la fou l’astrònom anglès Edmund Halley: observant el pas de Venus des de punts de la Terra diversos i mesurant el temps dels contactes del disc venusià amb el Sol va poder calcular la unitat astronòmica i, a partir d’aquí, les distàncies entre els altres planetes.

Avui, nogensmenys, la unitat astronòmica es calcula a partir del temps que les ones de ràdio, enviades a Venus per radiotelescopis, estan a anar-hi i tornar-ne.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any