L’ex-ministre socialista Joan Majó aposta per la independència de Catalunya dins la UE

  • Demana que es faci amb tres pactes: intern, amb la UE i amb Espanya · Afirma que Catalunya en sortiria molt beneficiada de formar part d'una UE potent

VilaWeb
Redacció
05.06.2012 - 17:57

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’ex-ministre socialista i conseller assessor de la Comissió Europea, Joan Majó, declara en una entrevista del portal ‘Amb independència‘ que aposta per una Catalunya independent dins de la Unió Europea. Considera que la independència ha d’arribar amb tres pactes que ho permetran: un pacte intern, que consisteix en una majoria suficient; un pacte amb la UE; i un pacte amb Espanya. A més, Majó afirma que Catalunya pot sortir molt beneficiada de formar part d’una UE potent, però que sense els tres pactes podria ser perillosa per a la convivència.

A l’entrevista, l’ex-ministre socialista exposa la seva visió sobre el camí que s’ha de seguir i les condicions que s’han de donar per arribar a la independència. Majó reflexiona sobre què significa ser independent dins de la Unió Europea, perquè el concepte d’independència ha canviat molt amb la pèrdua de les monedes estatals, el control de les fronteres i els exèrcits que operen coordinadament.

Majó afirma que Catalunya fora d’Espanya no perdria capacitat de defensar els seus interessos perquè podria fer-los valdre dins de la UE. Majó explica que l’estat espanyol no té lleialtat i no defensa els interessos dels catalans. ‘El problema que tenim ara és que l’estat que ens ha de defensar, no ens defensa prou. Ni en la nostra llengua, ni en els nostres interessos comercials, ni en res. O resolem aquest problema o fora d’Espanya no perdrem pas capacitat de defensar-nos’, afirma Majó.

Majó assegura que la llengua de treball a la UE serà l’anglès. ‘El català serà una llengua oficial més, d’ús protocolari i de traducció de documentació’, afegeix. Respecte el dèficit fiscal, Majó afirma que la redistribució regional continuarà existint a nivell europeu, ‘però no serà tan excessiva com l’actual amb Espanya’.

 

Més entrevistes de la iniciativa ‘Amb independència’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any