Tortell Poltrona: ‘Sempre he votat que no’

  • Va participar en el cicle 'Implicats' amb els lectors de +VilaWeb, amb qui va parlar de circ, de política i de la vida...

VilaWeb
Redacció
04.06.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

‘Vivim en un mon absolutament caòtic. Això està fet una merda’, diu Tortell Poltrona, que la setmana passada va participar en la trobada del cicle ‘Implicats‘ amb lectors de +VilaWeb. Poltrona, pseudònim de Jaume Mateu, reivindica la feina dels pallassos en aquest món, la de ser capaços de riure’ns de nosaltres mateixos, essent conscients que ‘avui som aquí però demà no hi serem’. En el col·loqui, va parlar de circ, de la relació amb Charlie Rivel i també de política.

‘Jo intentaria ser internacionalista. Em sento indígena; m’agrada el lloc on visc, quan veig Montserrat m’emocionoo, intento pujar una vegada al mes el Matagalls…. Però penso que Cataluanya encara viu de la destrossa de Felip V, no ho hem solucionat mai. I no em sento reresentat per les foces polítiques. Sóc dels que va votar no a la constitució, i sempre he votat no; no he tingut l’oportunitat de votar sí.’, explica Poltrona, que insisteix: ‘El problema de les balances fiscals com a mínim fa pública una situació injusta: que ens tracten com quan algú guanya una guerra i sotmet l’altre i li diu que li fotrà tot’.

I en una connexió entre circ i política, parla del record que té de mític Charlie Rivel, a qui va conèixer; de la vinculació amb el nazisme, Poltrona en diu: ‘Tinc el Charlie Rivel en el mateix calaix que el Samaranch; sense el Samaranch no s’haurien fet els Jocs Olímpics, i sense els Jocs Catalunya seria més deconeguda. I en canvi, en Samaranch és un personatge… El Rivel treballava a Europa, i el que va passar amb el nazisme a Alemanya és una cosa que vista ara no te la pots creure. I segur que tota la gent que era allà dins ho veia d’aquesta manera. Cada vegada em costa més jutjar la gent que pateix conflictes. A Colòmbia, parlant amb els FARC t’expliquen unes coses, i parlant amb els dels exèrcits populats que es defensaven de les FARC, unes altres…’

Ara, de Rivel en conserva les discussions que hi havia tingut: ‘Em va dir que el més important eren els nens. I jo li responia que el pallasso anava més enllà, que el pallasso és intel·ligent . En aquella època, quan anava a un teatre i hi veia nens, m’enfadava, li deia al manager si em prenia el pèl. Li deia que podia fer humor per a gent intel·ligent, per a gent adulta. Amb els anys li dono tota la raó al Rivel. Perquè els nens tenen una capacitat de respondre les provocacions del pallasso que no tenen els adults.

Tortell Poltrona és conegut com un dels grans renovadors del circ del nostre país i per les seves posicions solidàries i obertes sempre al diàleg. Té encara en ment el projecte d’establr un circ estable a Barcelona. ‘Es podria fer, tinc material suficient per fer-lo’, diu Poltrona, que lamenta que la resposta de l’ajuntament sigui que no hi ha prou diners.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any