Mubàrak, condemnat a cadena perpètua

  • Per ordenar la repressió policíaca que va fer més de 800 morts durant les protestes a la plaça Tahrir

VilaWeb
Redacció
02.06.2012 - 10:24

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’ex-president d’Egipte, Hosni Mubàrak, ha estat condemnat a cadena perpètua pel Tribunal Penal del Caire, que sentencia que Mubàrak va ser còmplice de l’assassinat de prop d’un miler de manifestants pacífics durant les protestes a la plaça Tahrir l’any passat que ell va ordenar reprimir. Una revolta que va començar el 25 de gener del 2011 i que va fer fora del poder a Mubàrak al cap d’un mes.

El tribunal també ha condemnat a cadena perpètua l’ex-ministre de l’Interior, Habibi al-Adli. En canvi, ha absolt els fills de Mubàrak, Alla i Gamal, acusats de corrupció, i sis ex-comandants policíacs que formaven el nucli dur de seguretat del ministeri de l’Interior. De la mateixa manera, tant Mubàrak com al-Adli han estat absolts dels càrrecs de corrupció i desvoament de fons públics de què se’ls acusava. El tribunal ha esgrimit que aquests càrrecs ja havien prescrit.

Mubàrak, que va governar Egipte durant trenta anys, és condemnat després d’un judici en un tribunal especial que ha durat deu mesos. A 84 anys, Mubàrak és el primer dirigent jutjat des que va començar la primavera àrab a principi del 2011.

La fiscalia egípcia ha decidit que Mubàrak sigui traslladat a l’hospital de la presó de Tora en comptes del centre mèdic del Caire on ha estat vivint aquests últims dies amb tota mena de luxes i comoditats, segons alguns mitjans.

El magistrat ha acabat la lectura del veredicte amb un discurs en què ha afirmat que les sentències s’havien pronunciat ‘sense cap dubte’ per posar fi a ‘trenta anys d’opressió’ sota el règim de Mubàrak. ‘Passem de tocar fons a convertir-nos en un far per a la religió. Déu ha ajuntat els nostres cors per a donar-nos forces’, ha dit el jutge, que ha considerat que la condemna tenia lloc després d’un judici just.

El veredicte ha generat protestes sobretot després de saber-se l’absolució dels fills de Mubàrak

Informació relacionada:

Els egipcis s’acorruen a les urnes

Els egipcis mantenen les protestes un any després de la caiguda de Mubàrak

Jordi Llaonart: ‘A Egipte, la il·lusió se’ls acaba’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any