Els detinguts de Bunyola denuncien amenaces, vexacions i agressions de la Guàrdia Civil

  • El relat dels veïnats i dels propis afectats inclou referències homòfobes, amenaces sexuals i prohibició de parlar català en el marc de brutals detencions de gent que s'estava manifestant de forma totalment pacífica

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
30.05.2012 - 05:33

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Les quatre persones detingudes a Bunyola aquest dimarts han denunciat davant la jutgessa de guàrdia, Carmen González, haver patit abusos i vexacions durant el seu pas per dependències policials. Les quatre detencions es produïren dilluns de forma violenta i en el marc d’una manifestació pacífica de centenars de bunyolins a favor de la llengua, contra les retallades socials i contra el tancament de l’Hospital Joan March.

‘En castellano hijo de puta‘, ‘maricón‘ o ‘estas esposas las he usado con tu madre y con tu novia‘ són algunes de les amenaces, qualificatius homòfobs i vexacions sexistes que haurien patit Toni S., Roser A., Amadeu C. i Joan S. en el marc de les detencions. Els seus propis relats i els dels testimonis del poble reflecteixen una brutalitat inèdita a Mallorca durant els darrers anys i per part de la Guàrdia Civil. Concretament, d’una brigada ‘especial’ antiavalots que es desplaçà a Bunyola des de la Península.

El primer dels detinguts, el tècnic forestal Toni S., és membre d’Endavant Mallorca i els agents l’empenyeren bruscament contra un vehicle policial mentre l’ofegaven (encara té seqüeles), a més d’agredir-lo en diferents parts del cos, com es pot observar en les fotografies de la detenció i en les ferides que encara arrossega i que va fer constar davant la metgessa del PAC del Pont d’Inca.

La biòloga bunyolina Roser A., que va demanar que deixassin anar el primer detingut, patí una sort semblant a la d’aquest. Els guàrdies civils feren ús de la seva autoritat per prohibir-li a ella i a la seva mare que parlassin en català. A més, i ja en dependències judicials, Roser i els altres tres independentistes detinguts han explicat que se’ls ha privat de beure aigua enmig de diferents burles, en aquest cas dels agents de la Policia Nacional espanyola que custodiaven les cel·les.

Per la seva banda, el músic de Bunyola Amadeu C., membre d’ERC Mallorca, és un altre dels detinguts de forma violenta per la Guàrdia Civil, tal com ha explicat en una llarga i detallada declaració davant la jutgessa Carmen González. El músic estava fotografiant la manifestació amb la seva càmera i va intentar ajudar la seva veïna Roser agafant-la pel braç. Llavors, explica, un agent armat exclamà: ‘a este también!‘.

Tot seguit, els agents procediren a la seva detenció, i el músic bunyolí es queixà en diverses ocasions de la pressió de les esposes, però explica que rebé resposta en forma d’una pressió màxima i insults com ‘cateto‘ o ‘liante‘, així com d’amenaces cap a ell, la seva parella i els seus familiars. En entrar al cotxe, detalla, els agents armats van fer-li veure una navalla que estava sobre el seient del darrera i la ficaren dins una bossa, en una possible simulació de prova falsa contra el detingut.

Finalment, l’estudiant i sindicalista del SEPC Joan S. patí una de les detencions més violentes. Després de sortir de la plaça de l’Església de Bunyola i abans d’arribar a l’estació de tren, on es produí el tall de carretera i les agressions policials, el jove fou agafat per un agent de l’institut armat que l’amenaçà amb represàlies si es tornava a endinsar en la manifestació, segons consta en la declaració davant la jutgessa.

I l’advertència es complí, ja que minuts després els centenars de bunyolins concentrats pogueren veure com els agents de la Benemèrita l’estiraven dels cabells (els duu llargs), l’aixecaven agafant-lo pels peus i per les cames i, finalment, l’encastaven de cara a terra amb el genoll d’un policia sobre el seu cap. A més, li esquinçaren bruscament la samarreta i els pantalons i li feren sang a les orelles, segons han explicat testimonis presents a La Veu de Mallorca.

Dins el cotxe, Joan S. relata que li encastaren el cap contra la porta , i quan ell els explicà que li estaven fent mal decidiren col·locar-lo de tal forma que li pressionaven els ulls. Tres o quatre agents, diu, anaven discutint sobre com detenir-lo, i alguns l’insultaren i el titllaren d’antisistema en diverses ocasions, malgrat que no pertany a cap col·lectiu que es defineixi de tal manera.

La solidaritat s’estén

Els relats dels quatre detinguts, els seus familiars i els bunyolins presents és esfereïdor, i s’estén també a les burles i actitud de la Guàrdia Civil cap a tota la gent que s’ha concentrat aquest dilluns vespre i dimarts de matí davant la caserna del cos armat espanyol al Pont d’Inca i davant els jutjats de l’Avinguda Alemanya. Especialment, els pares i mares dels detinguts, molts joves i adults de l’Esquerra Independentista de Mallorca (Endavant, Maulets i SEPC) i alguns membres de partits i sindicats, com ERC, el PSM o l’STEI-i, a més de diversa gent a títol individual.

De fet, els quatre independentistes de Bunyola, alguns dels quals també són membres de l’Obra Cultural Balear, el GOB i altres moviments populars de l’illa, han rebut el suport i la solidaritat de moltes entitats i col·lectius diferents, com Esquerra Oberta de Bunyola o els estudiants de l’IES Marratxí, que s’han concentrat aquest dimarts en una convocatòria del nucli local del SEPC.

L’Esquerra Independentista de Mallorca informà molt ràpidament dels fets a tots els mitjans en assabentar-se de les detencions aquest dimarts ha expressat que, malgrat la repressió que s’està patint arreu de l’illa, els seus militants pensen seguir fent feina des de tots els fronts. Així mateix, animen els pobles de Mallorca a seguir mostrant la solidaritat cap als detinguts i a organitzar més manifestacions a favor de la llengua i contra les retallades socials del Govern de José Ramón Bauzá (PP).

El president, amagat

Cal recordar que dilluns el poble de Bunyola esperava l’arribada del president del Govern que, segons fonts del poble, hauria comparegut molt més tard del previst. De fet, Bauzá hauria arribat al poble de forma semi-clandestina per reunir-se amb els seus companys de partit en un restaurant del poble.

Si que van comparèixer puntuals, en canvi, les diverses dotacions de la Guàrdia Civil enviades des de la Península. Així, la protesta es va desenvolupar pacíficament i amb gent de totes les edats per bona part del poble (a la plaça de l’Església i devora l’estació de tren), fins que els jeeps del cos armat es van aturar a un carrer tallat pels manifestants i van arrestar els independentistes amb la ‘contundència’ que ja havia estat advertida pel delegat del Govern espanyol a Balears, José Maria Rodríguez.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any