Ès presenta la Festa Major de Sant Joan de Valls 2012

  • Els Amics de les Arts, Gertrudis, Boikot, Brams, Strombers, Pirat's Sound Sistema i Cesk Freixas lideren l'apartat musical més jove

VilaWeb
Redacció
29.05.2012 - 18:09

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els castells i la cultura tradicional tornen a ser protagonistes de la festa major de Sant Joan de Valls, que enguany concentra els actes principals en sis dies, entre el 20 i el 25 de juny, amb el sorteig de l’ordre de l’exhibició castellera com a acte previ. El Correbars, l’activitat fora de programa més popular de la Festa Major, serà el dijous 21 a les 19h. Hi haurà concerts amb els Amics de les Arts, Gertrudis, Boikot, Brams, Strombers, Pirat’s Sound Sistema i Cesk Freixas.

Els castells i la cultura tradicional tornaran a ser protagonistes de la Festa Major de Sant Joan a Valls, que enguany concentrarà els seus actes principals en sis dies. Després d’un primer cap de setmana en què la presentació de l’Ambaixador dels Xiquets de Valls durant la temporada actual i el sorteig ritual de l’ordre de l’exhibició castellera actuaran com a anunci de les activitats, el gruix del programa es concentrarà entre dimecres 20 i dilluns 25 de juny.

La festa reivindicarà el seu vessant més patrimonial, amb els 300 anys de les primeres notícies del ball de bastons –encara vigent-, i del ball de valencians, l’antecedent directe dels Xiquets de Valls. Els actes tradicionals comptaran amb la sortida de dinou elements festius, acompanyats de les seves respectives formacions musicals. Segons informa l’Ajuntament, en la confecció del programa hi ha intervingut una trentena d’entitats i fins a cinc regidories diferents hi aporten actes, mentre que cinc grups de treball –seguici cerimonial, Xiquets de Valls, músiques modernes, castell de focs i imatge gràfica- han contribuït amb el seu programari. Aquesta edició de la Festa Major també ha vingut marcada per la no continuitat de la feina que desenvolupaven les comissions de joves i espectacles, vigents des de feia més de deu anys, ja que l’Ajuntament no les ha convocades, si bé sí que s’ha convocat una reunió amb membres de l’antiga comissió de joves però només a tall informatiu i de consulta.

Una taula de treball conjunta entre el Seguici, els Xiquets de Valls, la parròquia de Sant Joan i l’Ajuntament de Valls han abordat els actes en què els diferents àmbits s’interrelacionen. Entre ells, especialment, l’acte central de la Festa Major de Sant Joan, el dia 24, en què l’ofici solemne s’avançarà mitja hora respecte el seu horari habitual per mantenir l’inici de l’exhibició castellera a la una del migdia i tenint en compte l’ampliació del nombre d’elements, amb la incorporació dels bous, que ballaran a la plaça del Blat abans d’aquesta. La parròquia de Sant Joan ha acceptat avançar l’horari de l’ofici a petició de l’Ajuntament i després que aquest ho parlés amb els delegats del seguici i de les colles castelleres, representats a la junta de la Xarxa de Cultura. Per arrodonir el sentit del matí de Sant Joan, s’ha recuperat l’Anada a Ofici, seguint l’exemple de les darreres Festes Decennals. Enguany hi prendran part els elements festius més institucionals, que són els Gegantons, els Gegants i l’Àliga, que acompanyaran la Corporació municipal que hi durà la bandera de la ciutat. A les 10.45 h es dirigiran des de la Casa de la Vila fins a l’arxiprestal de Sant Joan. També es reordenen alguns altres horaris com l’Anada a Completes, que s’avança un quart d’hora fins a les 21.30 h, i el Tomb del poble que ho fa mitja hora fins a les 19 h.

Les activitats al barri antic de la ciutat augmentaran, actuant la plaça de l’Oli com epicentre de diferents actes musicals i de públics familiars. Serà en aquest espai on els dies 23, 24 i 25 es desenvoluparan diferents concerts vermuts de música tradicional, cafès concerts i ballades per als més menuts, a més del nou concert revetlla inaugural que ha estat batejat com el ‘concert del boladís’ i que protagonitzarà l’Orquestra Mitjanit la nit del 20 de juny. Aquest concert rendeix homenatge a la beguda pròpia de la Festa Major de Sant Joan, en què el granissat de llimona, l’anís sec i els dolços bolados fan pinya. Tot i això, l’entitat que va inventar aquesta beguda i l’ha popularitzat durant els darrers anys, el Casal Popular La Turba, ha organitzat la primera “Boladissada Popular”, el dia 20 a la Plaça de la Zeta.

La cultura tradicional, eix de la festa

L’acte de pregó del dimecres 20 de juny tindrà un marcat caràcter familiar, ja que comptarà amb la narració d’un conte popular dedicat al gegantó Lladrefaves, possiblement la imatge més veterana de la Festa Major vallenca, ja que sembla que va ser creada per l’escultor Lluís Bonifàs a finals del segle XVIII. La llegenda que dóna origen al seu nom popular servirà de fil conductor del pregó, que anirà a càrrec de l’actriu i narradora Jordina Biosca. L’acte s’obrirà amb el lliurament del xumet a l’ós per part dels vallencs més petits –que es va incorporar l’any passat-, i es clourà amb la petada de globus que cauran sobre els caps de tots aquells que omplin la plaça del Blat. Després, ja a la plaça del Pati, la tronada inaugural serà encesa per les dues colles dels Xiquets de Valls, juntament amb l’Alcalde de la ciutat, Albert Batet.

El Seguici Cerimonial també adquirirà un protagonisme notable ja que es recuperaran fins a tres elements, en incorporar-se per primer cop a la celebració els dos bous i el ball de pastorets, un dels balls més antics de la celebració amb notícies des del 1635. Els bous han estat creats un per la Unió Anelles de la Flama i l’altre per la Colla gegantera El Calçot i el Casal popular la Turba, mentre que el ball de pastorets anirà a càrrec de l’AMPA del col·legi Eugeni d’Ors. El bou de la UAF ha estat batejat pels seus creadors com “bou tradicional”, i sortirà al carrer en l’anada a Completes, la sortida de Completes, les balladetes del migdia, el Tomb del poble, i el correfoc del dia 25, moment en què incorporarà una notable quantitat de foc. La resta de moments lluirà llum de torxes no pirotècniques. El bou del Calçot i la Turba sortirà en els mateixos actes excepte en el correfoc, donat que no usa cap mena de pirotècnia. El bou de la UAF ha estat construït per Lluís Musté i la seva música és de Francesc Bofarull, mentre que el del Calçot i la Turba ha estat cisellat per Eudald Ferré i Jordi Jubany, essent la tonada que l’acompanyarà de Francesc Sans. Per la seva banda, el ball de pastorets realitzarà dues aparicions dins la Festa Major 2012. La primera divendres 22 a la tarda per la seva presentació, i l’altra dilluns 25 dins el Tombet dels elements infantils de la ciutat.

Els 300 anys de la primera notícia del ball de bastons documentada a la ciutat de Valls se celebrarà amb una cercavila matinal la vigília de Sant Joan, en què la colla local ha convidat una altra de les més històriques i espectaculars: la de Montblanc. El Gegant de la Porra i la Geganta de la ciutat també estan d’aniversari ja que compleixen 65 anys de les figures actuals. Per aquest motiu, protagonitzaran una cercavila especial la tarda del divendres 22, quan lluiran els vestits que havien dut durant bona part de la segona meitat del segle XX –entre la dècada dels quaranta i la dels seixanta- i dipositada habitualment al Museu de Valls. Ha estat preparada per a l’ocasió per la tintoreria Torsol, del carrer de Sant Antoni.

Reconeixement a la trajectòria festiva

El món geganter també tindrà protagonisme especial a través de l’acte de reconeixement a la trajectòria festiva amb el nomenament de Domingo Simon Fontanillas i Simón Cruz Solé, geganters durant dècades, així com pel fet que la imatge gràfica de la Festa Major 2012, dissenyada pel vallenc Pep Sanabra, és protagonitzada precisament per la figura del Gegant. Per la seva banda, la Mulassa celebrarà els 25 anys de la seva recuperació, amb un pastís d’aniversari la vigília de Sant Joan a la plaça del Blat.

Amb motiu dels 40 anys de la Unió Anelles de la Flama, també es presentaran uns nous gegants de l’entitat. En l’acte de l’arribada de la Flama del Canigó, la tarda del 23 de juny, seran els atletes voluntaris de “Valls Atmosfera Trail” i de “Corredors Valls” els dos nous col·lectius que s’incorporen a la Festa Major i hi participen amb el bo i millor de la seva experiència esportiva.

La recuperació d’alguns moments rituals en què també repicaven les campanes segons la Consueta del campanar de 1907, còpia i adaptació d’una anterior del 1863, aportada per Francesc Sans i que es conserva a l’arxiu parroquial; la potenciació de les matinades en què novament participaran els grups de grallers de fora de la ciutat que acompanyen els elements del Seguici Cerimonial, i la recuperació del so de la gralla dins l’església per acompanyar moments solemnes, seran unes altres de les novetats d’enguany, impulsades en aquest cas pel grup de treball del Seguici Cerimonial. Així, les gralles acompanyaran també el trasllat de la relíquia de Sant Joan Baptista fins a l’altar major en l’inici de les Completes. Unes altres gralles, en aquest cas antigues i dipositades al Museu de Valls, sortiran excepcionalment de l’equipament per acompanyar els Gegantons i Gegants en una cercavila matinal el dia 25, que enllaçarà la plaça del Blat amb l’església del Lledó. En aquest recorregut geganter, es podran escoltar i gaudir del conjunt de balls diferents d’aquests populars personatges, que per la seva diversitat no es veuen habitualment.

Les músiques joves, protagonistes

La plaça del Pati repetirà com a pista dels ballables per a la Festa Major amb tres sessions les nits del divendres 22, la revetlla del 23 i el dia 24. Les orquestres Cimarron, Selvatana –que és a punt d’arribar al centenari de la seva fundació- i Rosaleda ocuparan l’escenari. De manera paral·lela, l’aparcament del barri vell acollirà les músiques més joves amb tres concerts triples, en cadascun dels quals participarà un grup vallenc.

La comissió de música ha atorgat cada vespre a uns ritmes i estil diferents. Així, la primera nit els ritmes més durs pujaran a l’escenari, amb els Boikot com a cap de cartell. La banda compleix enguany 25 anys en el món de la música. Amb dotze discos editats i amb els missatges reivindicatius per bandera, segueixen amb la mateixa força. A Valls avançaran alguns dels temes del seu nou cd que surt al setembre. Al seu costat, Pirat’s Sounds Sistema, el primer sound system de música jamaicana en català, oferiran el seu recent tercer cd, ple del millor reggae, dancehall, rap i drum’n’bass. Els vallencs Kaso Zerrado descarregaran el seu punk rock amb el seu treball ‘Otra realidad’.

La nit de la revetlla es dedicarà a ritmes més ballables. A l’aparcament del barri antic seran Gertrudis, la banda de la Garriga, i un dels grups més populars de la nova fusió de rumba-flamenca amb el reggae, la cúmbia i els ritmes balcànics, tot celebrant deu anys de trajectòria, cinc discs i més de 600 concerts. Amb ells, Strombers, la banda formada a Cardona el 1999, vessarà la seva música festiva que abasta l’ska, el reggae, les rumbes, el bluegrass. Entre els temes del seu recent cd, ‘Tocant el cel amb la mà’ és dedicat als castells. Finalment, la banda vallenca Cataskà posarà la cirereta a la nit.

El darrer dels concerts, la nit del 24 al 25 de juny, portarà a Valls Els Amics de les Arts, un veritable fenomen musical per tocar de peus a terra. Les seves històries de personatges abocats al fracàs i d’amors impossibles han penetrat entre un públic generacionalment impossible de definir. Els acompanyaran Brams, el combatiu grup de Berga que va tornar als escenaris ara fa un any, i que segueix sonant amb compromís social i nacional, mentre que Maitips, des de Valls, faran brillar els seus ritmes vitaminitzats i es deixaran bressolar al so més popular

Cinema, òpera, cançó i humor

L’apartat dels espectacles també comptarà amb cinema, òpera i humor. Així, dijous 21 JCA Cinemes i l’Ajuntament presenten l’estrena a la ciutat de la pel·lícula ‘Any de Gràcia’, amb la participació en directe del director, Ventura Pons, i de l’actor vallenc Ricard Farré. Les entrades seran disponibles a la taquilla dels cinemes a partir del 4 de juny, amb un màxim de dues entrades gratuïtes per persona.

El mateix dia 21 els Amics de la Música han programant un notable concert líric de duos i àries d’òpera al Teatre Principal amb Maribel Ortega –soprano-, Laura Vila –mezzosopano- i Marta Pujol –piano. Oferiran un repertori de compositors essencials com Mozart, Donizetti, Bellini, Verdi, Saint-Saens, Puccini i Offenbach. Dijous 22 serà el torn del gòspel. El Principal acollirà el Cor Carlit Gòspel, una actuació musical a benefici de Mans Unides. Carlit van ser fundat el 1988 i és integrat per més de seixanta cantaires internacionals. És la formació estable de gòspel més antiga de l’Estat espanyol, i al llarg dels més de vint anys d’activitat ininterrompuda han editat quatre treballs discogràfics. La tarda del 25 de juny, organitzat pel Casal popular la Turba, el cantautor Cesk Freixas, presentarà a la plaça de la Zeta el nou disc ‘Tocats pel Foc’, per recuperar l’essència crítica de la cançó d’autor més compromesa.

Finalment, també el darrer dia de la Festa Major, dilluns 25, el teatre d’humor desembarcarà al Centre Cultual amb la representació de ‘El sopar dels idiotes’, un dels clàssics de l’humor que es representa amb gran èxit en tots els racons del món. La versió que ens arriba és protagonitzada pels televisius David Fernàndez, Edu Soto i Santi Ibáñez. Els 150 anys del Centre de Lectura i els 10 anys del Cor Juvenil Divisi completaran la Festa Major vallenca 2012, que es clourà amb el castells de focs que dispararà la pirotècnia Gironina.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any