Encreuats pel centenari del Tísner

  • Els 'enreixamots' dels principals diaris en paper celebren conjuntament el dia del centenari d'Avel·lí Artís-Gener · VilaWeb se suma a l'homenatge oferint la graella amb les definicions de tots ells

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Montserrat Serra
28.05.2012 - 00:22

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els ‘encreuamots’ Anna M. Genís (El Periódico), Miquel Sesé (Avui), Màrius Serra (La Vanguardia), Senyor Ventura (Ara) i Pau Vidal (El País) s’han posat d’acord a homenatjar Avel·lí Artís-Gener, Tísner, que hauria fet cent anys. L’homenatge ha consistit a publicar una mateixa graella a tots els diaris: la dels darrers mots enreixats que Tísner va publicar a La Vanguardia el 29 de juny de 1990. VilaWeb n’ha aplegat totes les definicions, també la del Tísner, perquè es vegi l’enginy d’aquests ‘encreuamots’ i sumar-se, talment, a l’homenatge. ‘Mots encreuats del centenari del Tísner‘ (pdf).

La idea va ser de Màrius Serra, hereu dels mots encreuats de Tísner a La Vanguardia des del 1990, a petició d’Oriol Izquierdo, director de la Institució de les Lletres Catalanes. Serra va recordar que en ocasió dels vuitanta anys del Tísner li van redefinir algunes graelles antigues per fer-li’n present; però no es van publicar mai. Recuperar aquesta idea atractiva i convidar els ‘enreixamots’ de tots els diaris a participar-hi podia fer un gran efecte.

I conta que, en aquella ocasió, es van reunir tots els cinc ‘enreixamots’ al restaurant d’Ada Parellada per parlar-ne. La cuinera els va servir un menú en blanc i negre, amb un pastís final que representava una graella de mots encreuats. L’àpat no va desdir gens del projecte i la complicitat dels ‘encreuadors’ va ser completa.

Sobre el Tísner enigmista, Serra manifesta que era sobretot rigorós i enginyós: ‘Va negligir la tradició espanyola dels mots encreuats enciclopèdics i de set-ciències. Ell s’adscrivia a la tradició francesa, basada en l’enginy.’

La iniciativa de presentar una mateixa graella a tots els diaris, va exposar-la Màrius Serra en el campionat de Scrabble que es va fer ahir, també en homenatge a Tísner. I va adreçar un missatge inequívoc als polítics: ‘Si una colla d’éssers enrevessats com nosaltres, que vivim entre reixes i mots, ens hem posat d’acord, que en prenguin bona nota uns quants polítics, i treballin per una sola idea, una idea que Tísner defensava: Visca Catalunya Lliure!

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any