Guardiola: ‘Em sap greu que Aguirre no vingui a veure el partit’

  • L'entrenador blau-grana diu que no és partidari de xiular símbols, persones ni institucions · Però respecte que cadascú faci el que vulgui

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
24.05.2012 - 21:06

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’entrenador del FC Barcelona, Josep Guardiola, ha dit a la conferència de premsa prèvia al partit de demà contra l’Athletic de Bilbao de la final de la Copa que li sap greu que Aguirre no assisteixi al partit. ‘La seva assistència l’hauria honorat després de les declaracions que va fer’, ha dit Guardiola, que ha explicat que no és partidari dels xiulets als himes, als símbols, a les institucions o als representants d’aquestes institucions. Però ha mostrat la seva pena per l’absència de la presidenta de la Comunitat de Madrid al partit. Sobre la polèmica de la setmana, Guardiola ha dit que cadascú ha de ser responsable de les seves paraules i que ell no hi vol entrar.

Aguirre tira més benzina al foc

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Esperanza Aguirre, lluny de rectificar, es va ahir refermar en la possibilitat (àudio) de suspendre la final de la Copa de demà, si hi havia xiulada a l’himne espanyol. ‘Diuen que no hauria d’haver dit allò que vaig dir per emparar la llibertat d’expressió dels qui volen fer xiulades… espero que emparin també la meva.’ I encara: ‘S’imaginen Anglaterra, els EUA o França consentint aquesta mena de greuges als símbols?’

I es va demanar: ‘Què passaria en una final del Campionat de Catalunya, si comencés a sonar ‘Els Segadors’ i hi hagués una xiulada monumental? Ho deixo a la reflexió de la gent.’

Segons ella, no tots els seguidors del Barça i de l’Athletic són antiespanyols; hi ha una majoria que no ho és, i és a aquesta majoria que demana que privi ‘la minoria de delinquir, perquè és un delicte ofendre els símbols, tant la bandera, com l’himne com el cap de l’estat’.

Plataformes contra el feixisme, indignades per l’autorització de la manifestació de la Falange

Les plataformes contra el racisme i el feixisme catalana i basca, Unitat Contra el Feixisme i el Racisme i Sare Antifaxista, han fet un manifest avisant del perill d’una manifestació de la Falange coincident amb la final de Copa entre el Barça i l’Athletic de Bilbao.

‘Ens sembla increïble que s’atorgui al feixisme llibertat d’organitzar-se, mentre la presidenta de la Comunitat de Madrid es declara partidària de suprimir la llibertat d’expressió de les afeccions dels clubs que juguen la final’, diu el comunicat de les plataformes antifeixistes. ‘Aquesta manifestació és un insult i una amenaça, no tan sols a les afeccions catalana i basca, sinó a la gran majoria de la població de Madrid, que té un llarg historial de rebuig del feixisme i de defensa de la democràcia.’

Les raons del tribunal

Ahir el Tribunal Superior de Justícia de Madrid va explicar en la sentència (pdf) feta pública per què permetia la manifestació de grups ultres. Pel tribunal, l’afirmació de la policia que aquesta manifestació és perillosa es fonamenta ‘en simples afirmacions abstractes i imprecises que no tenen una base real’ i que de fet ‘difícilment es poden imputar als organitzadors’.

També diu que ni l’hora ni el lloc del principi de la manifestació no coincideixen amb l’hora i el lloc que es jugarà el partit. Tampoc no considera que el lema de la manifestació, ‘Marxa per la unitat d’Espanya. Contra el separatisme, una bandera’, tingui ‘connotacions negatives en relació amb la final de futbol’.

Cal tenir present, nogensmenys, que la manifestació es presenta com una ‘resposta a les provocacions‘ del seguidors del Barça i de l’Athletic; i que entre els convocants hi ha, a més de la Falange, el sindicat TNS, les joventuts de la Falange, Patriotas, Plataforma Memoria y Lealtad, In Memoriam Juan Ignacio, Hermandad de la Vieja Guardia, Alternativa Española i Hermandad de Banderas de Falange.

Informació relacionada:

El diari de la final de Copa, editat per Berria i VilaWeb

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any