Mas pregunta a Solidaritat com començaria el procés cap a la independència

  • Uriel Bertran demana al president que vagi cap a l'estat propi si el PP tanca la porta al pacte fiscal

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
24.05.2012 - 13:05

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Solidaritat ha dit al president de la Generalitat, Artur Mas, que donaria suport a un pacte fiscal que permeti a la Generalitat de tenir la clau de la caixa, que recapti tots els impostos, i li ha demanat que si el govern espanyol no l’accepta es comprometi a començar un procés cap a la independència. ‘Com ho faríeu?’, ha dit Mas a Uriel Bertran, segons que ha explicat el diputat de Solidaritat, que li ha exposat el full de ruta que la seva formació proposa.

Aquest full de ruta suposaria, resumidament, que la Generalitat comencés una ronda de reunions amb governs de la Unió Europea perquè reconegués l’hipotètic nou estat català; que convoqués un referèndum sobre la independència i que, en cas de victòria del sí, s’acabessin de tancar les reunions amb els executius i institucions internacionals per acabar proclamant formalment la independència.

Segons Bertran, Mas els ha respost que ja tindrien ocasió de parlar-ne més endavant. I avui s’han centrat en els detalls del pacte fiscal. Segons Solidaritat, si la Generalitat no pot recaptar tots els impostos, o bé es repeteixen els errors del passat o s’avança cap a l’estat propi.

Per la seva banda, el diputat de Democràcia Catalana Joan Laporta ha donat la seva total confiança al president de la Generalitat, Artur Mas, per definir el model de pacte fiscal i després negociar-lo a Madrid. ‘Com a català estic molt orgullós de tenir un president com el que tenim’, ha arribat a dir Laporta en conferència de premsa després de reunir-se amb Mas. Ha assegurat que seria bo que el PSC s’incorporés al pacte fiscal, i fins i tot que el PP s’abstingués, però alhora s’ha mostrat segur que el president no aigualirà el model per poder-los sumar. ‘Amb això li faig tota confiança, perquè estic convençut que el plantejament és molt clar, que té unes idees molt clares i que no es desviarà del que interessa a Catalunya’.

Mas tanca la ronda de reunions

La ronda de contactes del president de la Generalitat, Artur Mas, amb els partits per a preparar l’estratègia negociadora del pacte fiscal es tanca avui amb sengles reunions amb els representants de Solidaritat per la Independència, Ciutadans i el diputat Joan Laporta. Mas prepara la reunió extraordinària de tots els partits que es farà el 30 de maig.

El parlament va discutir ahir el pacte fiscal en la sessió de preguntes i respostes al president. Artur Mas va voler tranquil·litzar ERC, que temia que no s’aigualís la proposta de pacte fiscal perquè pogués entrar-hi el PSC. Mas va deixar clar que hi havia d’haver un canvi de model de finançament, amb dues condicions: sortir del model comú autonòmic de la LOFCA i que Catalunya pogués decidir quant paga a Espanya.

Ara, són justament aquestes dues condicions les que separen els socialistes del govern, com van constatar dimarts Josep Antoni Duran i Lleida i Pere Navarro, en una reunió en què van albirar, això no obstant, possibilitats d’acord.

Segons Joaquim Nadal (PSC), el seu partit desitja que la proposta que acordin tots els grups catalans sigui possible. Quant a Alicia Sánchez Camacho, ha demanat gestos per a aconseguir que el seu partit se sumi al consens, i que el govern es deixi estar de ‘línies vermelles’.

Ara, Puigcercós va demanar ahir a Mas que mantingués les seves tesis: un model equiparable al concert basc, però amb una quota de solidaritat amb Espanya.

Informació relacionada:

Navarro hi torna: ‘Sortir d’Espanya és sortir d’Europa’

El CCN replica a Navarro (PSC): ‘Seríem el quart país de la UE en renda per càpita’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any