Ensenyament i sindicats difereixen sobre el seguiment de la vaga

  • El departament el xifra en un 23%, mentre que els sindicats l'eleven al 55% · Catalunya i el País Valencià es mobilitzen avui en tots els àmbits educatius

VilaWeb
Redacció
22.05.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, ha fet una primera valoració sobre el seguiment que té la vaga d’ensenyament a Catalunya. Rigau ha dit a TV3 que un 23% del personal docent ha secundat la jornada de protesta. El sindicat CCOO difereix d’aquesta xifra i eleva el seguiment al 55%. Rigau ha dit que a migdia es faran públiques noves dades més precises. Pel que fa al País Valencià, Consell i sindicats encara no han ofert dades.

Professors i alumnes de totes les etapes educatives de Catalunya i del País Valencià són cridats avui a fer vaga contra les retallades dels governs, del nostre país i d’Espanya. Una vaga convocada per la majoria de sindicats, pel Marc Unitari de la Comunitat Educatives (MUCE) i per la Plataforma Unitària en Defensa de la Universitat Pública (PUDUP) i la Federació Valenciana d’Estudiants.

Són totes les instàncies educatives, de les llars d’infants a les post-obligatòries, com la universitat, les escoles d’adults i les d’idiomes, que són cridades a la vaga. De fet, els organitzadors consideren que és una convocatòria ‘històrica’, per la magnitud i la unitat.

A més de la vaga, hi ha previstes concentracions, i manifestacions a ciutats com Barcelona i València. I aquests dies s’han ocupat diversos campus universitaris. A les Illes no faran vaga, però sí una concentració a horabaixa.

Segons els sindicats, la nova retallada de la Generalitat de Catalunya significa prescindir de 5.500 docents no universitaris per al curs vinent, i de desenes de llocs de feina dels professors de les altres etapes, segons les últimes mesures aprovades pels governs català i espanyol, com ara l’augment del nombre d’alumnes per aula i de les hores lectives dels professors, i la no-cobertura de les substitucions.

El curs vinent també s’apujaran les taxes universitàries, es reduiran les beques, s’estrenarà una matrícula per al cicle superior de Formació Professional (FP), les llars d’infants municipals i de la Generalitat seran més cares i les federacions d’associacions de pares i mares no tindran finançament de gestió. A sobre, el salari dels professors es retallarà, els interins no seran contractats per tot el curs escolar i no hi haurà convocatòria d’oposicions.

Al nostre país la vaga és convocada per l’Associació d’Estudiants Progressistes (AEP), Associació de Joves Estudiants de Catalunya (AJEC), Associació de Mestres Rosa Sensat (AMRS), Federació d’Associacions de Mares i Pares d’Alumnes de Catalunya (FAPAC),  Federació d’Associacions de Pares d’Alumnes d’Educació Secundària (FAPAES), Federació d’Ensenyament de CC OO, Federació d’Ensenyament de CGT, Federació de Moviments de Renovació Pedagògica de Catalunya (FMRPC), FETE-UGT, Sindicat d’Estudiants (SE), Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC), USTE-STEs (IAC).

Aquesta és la tercera vaga contra les retallades, després de la del 17 de novembre de 2011, convocada per la PUDUP per a protestar l’augment de les taxes universitàries de la Generalitat de Catalunya, i de la vaga general del 29 de març contra la reforma laboral i les retallades.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any