Guia legal per no pagar peatges

  • Què cal tenir en compte si es vol fer un #novullpagar?

VilaWeb
Redacció
20.05.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El portal d’orientació jurídica de la campanya #novullpagar ofereix als lectors tot tipus de consell per respondre a les situacions que hom pot trobar quan es dirigeix a no pagar un peatge. Amb aquest objectiu, ha elaborat una Guia legal per no pagar peatges on s’indiquen els drets i les obligacions dels conductors en un peatge i es proposa un protocol d’actuació davant de qualsevol impediment.

Cal tenir en compte aquesta quatre punts:

1- Només t’has d’identificar davant d’un agent de la autoritat que t’ho requereixi (Mossos d’Esquadra) per tant si els treballadors de l’autopista et demanen el DNI, nega-t’hi.

2- No voler pagar un peatge no és cap infracció administrativa ni penal, per tant no et poden obligar a fer-ho. Els Mossos d’Esquadra no poden retindre’t a la barrera ni imposar-te una multa perquè no pagar el peatge no és cap infracció administrativa segons el Reglament General de Circulació.

3- Els empleats de l’autopista que intentin retindre’t o bloquejar-te a la barrera estan cometent un delicte penal de detenció il·legal castigat amb multa de 3 a 6 sis mesos segons l’article 163.4 del Codi penal espanyol si ho comuniquen a l’autoritat pública. En cas que et retinguin per coaccionar-te a pagar sense presència policial estan cometent 2 delictes: coaccions (castigat amb la pena de presó de 6 mesos a 3 anys o de multa de 12 a 24 mesos segons l’article 172.1 del Codi penal espanyol) i detenció il·legal (castigat amb la pena de 4 a 6 anys de presó segons l’article 163.1 del Codi penal espanyol).

4- Encara que pugin la barrera assegura’t que el semàfor és de color VERD, si el passes en vermell sí que serà una acció sancionable, en cas de que et pugin la barrera i et vulguin fer passar en vermell, no ho facis, truca als Mossos d’Esquadra i denuncia que t’estan retenint.

Si et trobes en aquesta situació truca immediatament al 112 o al 088 i comunica la situació perquè els Mossos d’Esquadra t’assisteixin i procedeixin a identificar l’empleat de l’autopista que ha comès aquests delictes en contra teva per poder-lo denunciar.

Font: catalunyadiuprou.cat

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any