La revista Veus Baixes homenatja Gabriel Ferrater

  • Aquest 20 de maig es compleixen 90 anys del naixement de Gabriel Ferrater i el 27 d'abril en va fer 40 de la seva desaparició. Si algú havia tingut l'acudit de planye's que algunes efemèrides literàries no rebien una atenció com cal, tindrà l'alegria de veure's desmentit per una publicació commemorativa inesperada. Enric Blanes ens en parla a Núvol.

VilaWeb
Redacció
17.05.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Quatre lectors mallorquins, Miquel Àngel Llauger, Joan Manuel Pérez i Pinya, Jeroni Salom i Gabriel de la S.T. Sampol, havien enviat a començament d’any una lletra de convit entusiasta, des de l’emoció lectora, a un seguit de persones d’arreu del país per col·laborar en uns Studia digitalia in memoriam Gabriel Ferrater.

La iniciativa, senzilla i directa, destinada a publicar-se amb llicències Creative Commons, cedida pels autors gratuïtament, ha estat un èxit. Els Studia es publiquen avui, com a número 0 extraordinari d’una nova revista digital titulada Veus baixes. Hi podràs llegir els testimonis de Marta Pessarrodona i Narcís Comadira, que aporta la primícia del fragment d’un seu nou llibre, que està acabant: Marques de foc. Els poemes i els dies. S’hi inclou també un document inèdit trobat al Harry Ransom Center de la Universitat d’Austin, la carta que un Ferrater a punt de fer 18 anys va enviar a la revista Cahiers d’Art, acompanyada d’unes traduccions de García Lorca al francès. El repertori d’estudis és extraordinari, amb articles excel·lents de Salvador Oliva i Dolors Oller; amb dues mirades a l’obra crítica de Ferrater, a càrrec de Pere Ballart i Jordi Julià, que constitueixen el punt d’inflexió en la seva valoració com a crític; amb interpretacions estètiques, anàlisis d’història literària, lectures noves de poemes i reflexions sobre la influència de Ferrater d’Arnau Barios, Jaume Bosquet, Miquel Àngel Llauger, Elisenda Marcer, Jordi Martí, Sebastià Perelló, Núria Perpinyà, Josep Maria Ripoll i Simona Škrabec. La revista es completa amb la vindicació del llibre d’Eduard Bonet Gabriel Ferrater i Robert Musil: entre les ciències i les lletres.

Llegiu l’article complet a Núvol.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any