Mas anuncia privatitzacions i menys subvencions per retallar 1.500 milions

  • Diu que aquesta tercera retallada és obligada per incompliments del govern espanyol i per la 'centrifugació del dèficit'

VilaWeb
Redacció
15.05.2012 - 13:03

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas, ha anunciat les mesures per reduir enguany en 1.500 milions la despesa, per ajustar el pressupost als comptes del govern espanyol. És un ajustament obligat, ha dit Mas, que ha declarat: ‘Si el govern espanyol hagués pagat els deutes de l’any passat en infrastructures, no hauríem de fer la meitat d’aquest ajustament’. Una retallada resumida en sis punts: mantenir la reducció de salari del 5% als funcionaris; reduir transferències a empreses públiques i les subvencions, reprogramar les inversions en marxa, vendre patrimoni, fer privatitzacions i aplicar les mesures imposades pel govern espanyol.

‘Ningú no deixarà d’anar a la universitat per motius econòmics’

En efecte, el mes de juny es rebaixarà un 3% el sou dels funcionaris i el desembre un 2% més; hi haurà una reducció de les aportacions a totes les empreses públiques de la Generalitat; també es reduiran les subvencions, es faran privatitzacions i es vendrà patrimoni, s’aturaran inversions en infrastructures que són en marxa i s’aplicarà tot el paquet de mesures que ve imposat per la retallada del govern espanyol en salut, ensenyament i universitats. De fet, una de les mesures que s’aplicaran serà l’augment de taxes universitàries. Però Mas ha volgut deixar anar un missatge tranquil·litzador: ‘Ningú deixarà d’anar a la universitat per motius econòmics’.

‘Amb pacte fiscal, és l’últim ajustament’

‘M’agradaria que fos l’últim pla d’ajustament, però no sé com anirà l’economia europea, ni com es mourà el govern espanyol. Ni com Catalunya se’n sortirà d’aquí a dos anys. Hi haurà pacte fiscal? Amb pacte fiscal, és l’últim ajustament. El tindrem, el pacte fiscal? Com el tindrem? Hi ha moltes incògnites’, ha dit Mas, que ha anunciat que abans de final de mes convocarà una cimera de partits sobre el pacte fiscal, amb el propòsit de votar les conclusions de la comissió parlamentària en ple el mes de juny i de juliol.

‘Austeritat, sí, però no com una obsessió’

El president ha recordat en la conferència de premsa de presentació de les mesures que ja és la tercera onada de retallades del seu executiu. Les dues primeres van ser, ha explicat Mas, per aturar un augment del dèficit, i aquesta tercera imposada perquè en la previsió d’ingressos a Catalunya que va fer el govern de Zapatero hi ha un biaix de més de 1.500 milions que no han acabat arribant; i per ‘la centrifugació sistemàtica del dèficit’ de l’actual govern espanyol. ‘Es treuen la despesa de sobre i la col·loquen a les autonomies sense donar-nos els instruments d’ingressos necessaris’, s’ha queixat Mas.

Ha adreçat, a més un missatge al govern espanyol: ‘Estem cansats que des del govern espanyol renyin els altres. Nosaltres ens hem posat al davant i hem donat exemple. I ells no fan moltes coses. Que no ens donin lliçons’.

Un missatge a la Unió Europea: ‘No acceptem que l’austeritat sigui només una obsessió. I fa la sensació que a la UE, per a alguna  gent, l’austeritat és una obsessió i no un valor’.

I un per als ciutadans: ‘Sóc conscient que pot crear incomoditat en determinats àmbits, però en cap cas és una pèrdua de drets essencials ni de serveis bàsics. No trepitgem les línies vermelles, que són els drets bàsics i els serveis essencials, en salut, ensenyament, serveis socials, discapacitats….’.

Segons l’objectiu que imposa l’estat espanyol, la Generalitat haurà de reduir el dèficit del 3,72% del PIB a l’1,5% a final d’any.

Més informació: Les sis grans mesures del govern de Mas per retallar 1.500 milions

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any