Meteora recupera el darrer llibre d’Agustí Bartra

  • L'edició, el pròleg i les notes de 'El gall canta per tots dos' són a càrrec de Sam Abrams

VilaWeb
M.S.
14.05.2012 - 06:06

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’editorial Meteora acaba de publicar ‘El gall canta per tots dos‘, el darrer llibre d’Agustí Bartra, que es va publicar pòstumament el 1983. L’edició és obra del crític literari Sam Abrams, que ofereix un pròleg i unes notes sobre els poemes. Segons Abrams, Bartra va concebre  ‘El gall canta per tots dos’ com un llibre final i definitiu, ‘la seva última paraula sobre la vida i l’art de la poesia’. Amb aquesta obra, Meteora inicia una sèrie de recuperacions de llibres de poemes d’escriptors clàssics moderns.

Segons explica Sam Abrams, ‘El gall canta per tots dos’ va ser la darrera creació poètica de Bartra: ‘Ell es va morir el 7 de juliol del 1982 i fins el 13 de juny d’aquell any encara treballava en l’últim poema i mirava de tancar l’original segons l’esquema que havia concebut un temps abans.’ El llibre aplega els poemes que Bartra va escriure entre 1980 i 1982.

Amb 72 anys i fins abans de patir una embòlia, l’escriptor vivia una gran activitat creativa, amb un munt de projectes en curs. Abrams diu que ‘era fruit del retrobament feliç amb el seu país, la seva cultura i la seva llengua, després de tres dècades d’exili, entre 1939 i 1970.’ I assegura: ‘Bartra era perfectament conscient que el seu retorn l’obligava, com mai, a donar el millor de si mateix com a artista de la paraula.’

Amb l’embòlia, Bartra va reconduir la feina per dedicar-se explusivament a ‘El gall canta per tots dos’, que entenia com el llibre final i definitiu, ‘llibre que ell sabia que significaria la seva última paraula sobre la vida i l’art de la poesia.’ En aquest punt, el crític literari ofereix una visió diferent de la que ha prevalgut fins ara, que considerava ‘El gall…’ una obra inacabada o imperfecta.

La primera edició de ‘El gall canta per tots dos’ va aparèixer un any després de la seva mort, dins el volum ‘Obra Poètica Completa, 2 (1972-1982)’ d’Edicions 62. El 1991, Columna en va fer una nova edició.

En el pròleg d’aquesta edició, Sam Abrams defensa amb contundència el llibre com un tot definitiu, com el testament literari de Bartra. I assegura: ‘La brevetat del llibre és una part integral de la seva proposta o aposta estètica. És un llibre breu que té l’abast d’un llibre molt més extens. Un cop que el lector hagi finalitzat la seva lectura, té la sensació de plena sacietat. La brevetat del llibre singularitza i destaca cadascun dels vint-i-sis poemes del conjunt.’

Coincidint amb els trenta anys de la mort d’Agustí Bartra (1908-1982), Publicacions de l’Abadia de Montserrat també ha recuperat el volum d’Anna Murià, ‘L’obra de Bartra. Assaig d’aproximació’, dins la col·lecció Biblioteca Anna Murià.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any