Duran esclafa la dissidència al congrès d’Unió

  • Insisteix a dir que no hi ha majoria social per a la independència · El batlle de Vic esgarrapa un 19% del suport del compromissaris

VilaWeb
Redacció
13.05.2012 - 13:32

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Josep Antoni Duran i Lleida continuarà presidint el comitè de govern, després d’haver-se imposat a Josep Maria Vila d’Abadal en el congrés que el partit ha celebrat a Sitges. Duran ha obtingut el suport del 80,27% dels compromissaris, i el batlle de Vic, malgrat haver perdut, ha arrossegat el 19,17% dels vots, els del sector és independentista. Tot amb tot, Unió no assumeix l’estat propi, sinó el model confederal amb Espanya. La ponència ha estat avalada amb el 99% de suport. Duran ha criticat l’independentisme en diverses ocasions al llarg del congrès i ha provocat recels en el seu soci en demanar a Vila d’Abadal que si és independentista se’n vagi a CDC.

Duran i Lleida ha cridat a les forces polítiques catalanes, i especialment el PSC, a fer un front comú pel pacte fiscal i en defensa de l’autogovern. ‘Com més forces polítiques puguem anar de la mà millor’, ha dit Duran, que ha destacat que els uneixen més coses amb el PSC, ERC i ICV que no amb el PSOE i el PP.

I també ha fet referència a la protesta del 15-M: ‘La idea que una democràcia es pot fer sense partits és un terreny fèrtil -i és una fet creixent a Europa- per a la involució democràtica i una evolució cap a l’autoritarisme’.

A més, ha cridat a aparcar ‘els complexos’ i fer gala de que UDC aposta per l’economia social de mercat i per la doctrina social de l’església.

Respecte al partit, ha sostingut que UDC coixeja en el món intel · lectual, pel que advoca per crear una plataforma de pensament que permeti crear un nou projecte cultural per a Catalunya.

Duran: ‘Hi ha tants independentistes a una candidatura com a l’altra’

Abans, en el discurs de presentació de candidatura, Duran i Lleida havia reafirmat les crítiques a l’independentisme que ja va fer ahir en la defensa de l’informe de gestió. Però ha volgut matisar alguns dels atacs i ha dit que ‘no ens serveix de res tenir drets si no tenim una gran majoria que ens permeti exercir-los’. I ha afegit: ‘És lògic que cada cop hi ha més independentistes, però l’obligació dels polítics és traduir els sentiments dels ciutadans en projectes polítics concrets. I Jo podria anar més enllà, però he de pensar en el conjunt dels ciutadans de Catalunya.’ I ha reblat: ‘Tots ens coneixem, i sabem que hi ha tants independentistes a una candidatura com a l’altre. La nostra és una candidatura integradora.’

Duran ha demanat el suport de la militància a una direcció el més forta possible per poder encarar els temps difícils que està vivint el país i que demana uns partits forts i amb direccions fortes. Duran ha reconegut que fa molts anys que és al capdavant del partit, però ha justificat que torni a presentar-se: ‘Fa molts anys que sóc al capdavant d’Unió, però tinc el deure de posar-me a la vostra disposició mentre consideri que tinc capacitat d’aportar servei al país i a la gent des dels principis que el partit té.’

Vila d’Abadal: ‘No tenim alternativa a la independència total’

En la defensa de la seva candidatura, Vila d’Abadal ha reivindicat una Unió independentista que recuperi els principis fundacionals del partit. En un discurs ple de citacions dels fundadors del partit, Vila d’Abadal ha afirmat que Espanya mostra que l’únic camí que té Catalunya és el de la independència total. A més, ha reivindicat un model de partit obert en el qual els militants i els simpatitzants tinguin més veu. Per això, ha demanat acabar amb els vots delegats a les assemblees. ‘Hem de defensar el principi de subsidarietat. El poder ha de venir de baix cap a dalt. Així creixarà la base i el partit agafarà força territorial’, ha defensat el batlle de Vic.

Per la seva banda, ahir Duran va fer una defensa del model confederal, per ‘no ser excloent’, i va qualificar de més sociològic que no polític l’independentisme que també hi ha dins el seu partit; que troba legítim, però que diu que porta a la ruptura i la divisió i que és inviable.

‘Es parla de l’estat propi, però cal primer tenir sentit d’estat, que no és fer política des de les vísceres, sinó des del cap. Sempre des d’Unió hem considerat el valor de la nació per sobre de l’estat. Volem l’Europa dels estats, quan sempre hem defensat europa de les nacions?’, va dir Duran en la presentació de l’informe de gestió, que també van exposar Josep Maria Pelegrí i Joana Ortega.

Convida Vila d’Abadal a integrar-se a CDC

Duran va desestimar d’assumir l’aposta per l’estat propi que va fer Convergència en l’últim congrés. ‘Seria la fi d’Unió. La suma donaria menys, seria dolent per Unió, per CiU i per Catalunya’, va dir, avisant que suposaria la submissió del partit a Convergència. En aquest sentit, va criticar les declaracions que va fer fa unes setmanes Vila d’Abadal, dient que si Unió no subscriu el discurs independentista suposaria la fi de la federació. La independència ‘ni interessa ni convé’ a Unió, va dir, i va emplaçar a qui defensa que el partit segueix els passos de CDC, en referència implícita a Vila d’Abadal,  a integrar-se ‘en el corrent democratacristià d’aquest partit’.

També va voler recordar que la consulta sobre l’enuig per la sentència del Tribunal Constitucional, el 2010, van ser les eleccions al parlament, que CiU va guanyar presentant-se amb la proposta del pacte fiscal. ‘Si CiU s’hagués presentat amb el compromís de la independència no hauria guayat les eleccions’, va reblar.

El congrés ha avalat l’informe de gestió (pdf) amb un 96% dels vots favorables, i amb gairebé un 4% d’abstencions.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any