El 15-M torna al carrer i a les places

  • Barcelona, València i Alacant, entre les grans ciutats del país que celebren manifestacions

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
13.05.2012 - 08:32

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Milers de manifestants van sortir ahir al carrer, un any després del naixement del moviment ciutadà del 15-M, dit dels indignats. En unes quantes ciutats del nostre país, com ara Barcelona, València, Palma, entre moltes més repartides per tot el país, les manifestacions foren molt nombroses. A Barcelona es van aplegar 45.000 manifestants segons la policia i 250.000 segons els organitzadors; a València, uns 20.000, i a Palma, uns 2.000. A la nit, van tornar a ocupar les places per fer-hi assemblees. A Barcelona un centenar d’indignats hi han passat la nit acampats, però a València i Palma la policia ha desallotjat de matinada.

La manifestació de Barcelona va sortir des de la plaça de Catalunya rere una pancarta que deia: ’12M-15M. El poble és la solució. Tornem a les places, seguim al carrer’. La manifestació, a la qual van assistir uns 200.000 manifestants segons els organitzadors i 45.000, segons mossos i guàrdia urbana, va anar avançant pel carrer Balmes fins a la Diagonal, i va agafar el passeig de Gràcia, per tornar cap a la plaça de Catalunya. Segons els organitzadors, la protesta comença amb l’objectiu d’esdevenir una assemblea permanent de tres dies, fins el dia 15, quan farà un any exacte de l’inici del moviment. El propòsit és de coordinar l’acció del moviment i debatre qüestions com el projecte Eurovegas, les causes de la crisi, l’educació i els mercats financers.

Així, un cop arribats a la plaça de Catalunya, uns quants milers de manifestants es tornaren a reunir en assemblea per decidir sobre diverses qüestions. Acabada l’assemblea, alguns dels manifestants plantaren la tenda de campanya i hi han passat la nit.

‘Delegada dimissió’, a València

A València, milers de manifestants, 20.000 segons els organitzadors, van sortir de la plaça de Sant Agustí rere el lema ‘Som el poble, som el 99%’, avançant pel carrer de Sant Vicent sota la vigilància d’un important dispositiu policíac (fotos). Els manifestants van cantar consignes com ‘banquers a la presó, polítics a l’atur’. També hi va haver missatges contra l’ex-president de Bankia, Rodrigo Rato. A més, quan els manifestants van passar davant de la seu de la delegació del govern espanyol a València hi va haver novament crits de ‘delegada dimissió’, en referència a Paula Sánchez de León i al paper que va tenir en la repressió de les protestes d’estudiants el febrer passat.

Entren a la plaça de l’ajuntament de València, tancada per la mascletada

Un cop acabada la manifestació, els participants s’anaren aplegant a la plaça de l’Ajuntament, tancada i plena de material pirotècnic per la mascletada prevista per a la nit. Alguns manifestants van tombar les tanques i van entrar a la plaça. Segons Melderomer, hi va haver una certa tensió, amb la policia expectant. Finalment, els manifestants s’instal·laren a la plaça, i la Junta Central Fallera va suspendre la mascletada.

De matinada, però, la policia ha desallotjat la plaça de l’Ajuntament de València, de manera pacífica, segons la delegació del govern. El mateix ha fet amb els manifestants que hi havia a la rebatejada com a plaça Islàndia de Palma.

A tot arreu, les consignes més importants són aquestes cinc; ‘Ni un euro més per rescatar els bancs’; ‘Educació i sanitat públiques de qualitat’; ‘No a la precarietat laboral i no a la reforma’; ‘Per un habitatge digne i garantit’; i ‘Renda bàsica universal’. Els indignats buscaran prolongar les protestes com a mínim fins dimarts 15 de maig, per celebrar el primer aniversari del moviment a l’estat espanyol.

Ara farà precisament un any, les manifestacions convocades per diumenge 15 de maig a tot el país per la plataforma ‘Democràcia real, ja!’ van donar origen a les acampades que van ocupar les places de moltes ciutats durant més d’un mes i que van suposar l’origen i la consolidació del moviment, conegut des d’aleshores com a ’15-M’ en honor a aquella data.

Opinions sobre el primer any del 15-M:

Gerard Horta: 15-M: de la martingala politicomediàtica a l’assemblearisme per la llibertat

Gala Pin: ‘El 15-M es va quedar als barris i a la xarxa’

VilaWeb TV: El 15-M, en vídeos

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any