Recordant Salvador Iborra

  • Joan Margarit, David Castillo i Iban Llop, entre d'altres poetes i amics, protagonitzen un emotiu recital en memòria del poeta valencià · La regidora Homs assisteix a l'acte i diu que treballa perquè 'injustícies intolerables' com aquesta mort no es repeteixin

VilaWeb
Redacció
11.05.2012 - 17:35

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El poeta valencià Salvador Iborra, brutalment assassinat el setembre passat a Barcelona, va deixar enllestits una vintena de poemes inèdits, pel cap baix, pendents de publicar-se. Ahir, per primera vegada, alguns d’aquests textos van ser llegits per poetes i amics d’Iborra en l’homenatge poètic fet al casal Folch i Torres, al Raval de Barcelona. Hi van participar Pau Vinyes, Sebastià Bennassar, Iban Llop, David Castillo, Joan Margarit, Orland Verdú i el grup AraÉsDemà, que ha musicat un dels seus poemes. Tots ells, d’una manera o altra, van tenir relació amb Iborra o amb la seva obra. Anit van recordar-ne anèctodes, converses, pensaments, somnis… I, sobretot, poemes.

En aquest vídeo us oferim alguns fragments de l’acte. Un acte, d’altra banda, que va comptar amb la presència de la germana del poeta, Rosa Iborra, i de Mercè Homs, regidora del districte de Ciutat Vella.

Mercè Homs: ‘Treballo perquè injustícies intolerables com aquesta no es repeteixin’

Precisament la regidora, que va demanar de poder fer un breu parlament, va assegurar que treballava perquè ‘injustícies intolerables’ com l’assassinat d’Iborra no es repeteixin. Cal recordar que aquesta mort va causar un gran impacte: li van clavar dues punyalades quan va plantar cara als dos individus que havien robat la bicicleta del seu amic, al portal de casa seva, al barri gòtic de Barcelona. A més, tant el mateix Iborra com els seus veïns havien denunciat prèviament i diverses vegades els dos assassins, que feia mesos que ocupaven il·legalment un pis de la mateixa finca. I aquella nit, una patrulla dels mossos d’esquadra va ser al lloc dels fets, alertada per Iborra arran del robatori de la bicicleta. Els agents van marxar assegurant que no podien fer-hi res, pocs minuts abans de l’assassinat.

Premi de poesia Salvador Iborra

L’acte d’ahir s’afegeix als homenatges que s’han fet a Iborra des que el varen occir, però no serà pas l’últim. De moment, ja s’ha convocat el primer Premi Literari en línia Salvador Iborra per commemorar el naixement del poeta. Les bases ja s’han publicat, i s’hi poden presentar poesies fins el 14 de juny.

Nascut a València (1978; bloc i Facebook) Iborra es va llicenciar en filologia catalana a la Universitat de València (UV) i després va estudiar un màster en literatura, art i pensament a la Universitat Pompeu Fabra (UPF) de Barcelona. Dues setmanes abans de ser assassinat, va defensar la tesina del màster, sobre la desconstrucció literària aplicada a Gabriel Ferrater. Havia començat a escriure una novel·la negra. Era poeta i mestre de l’IES Jaume Mimó de Cerdanyola, on feia substitucions. Havia publicat tres llibres: ‘Un llençol per oblidar’ (Viena, 2003, premi Betúlia); ‘Les entranyes del foc’ (Ajuntament d’Arenys de Munt, 2005, premi Domènec Perramon) i ‘Els cossos oblidats’ (Onada, 2010, premi Ciutat de Sagunt). També col·laborava habitualment al suplement de Cultura del Diari de Balears i era un dels poetes signants del manifest en favor de la independència ‘Poetes per la llibertat‘.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any