La coalició de l’esquerra radical guanyaria les eleccions de Grècia, si se n’hi convoquessin de noves

  • Obtindria el 23,8% dels vots, per damunt dels conservadors, segons una enquesta publicada avui

VilaWeb
Redacció
11.05.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La coalició de l’esquerra radical, Syriza, guanyaria les eleccions gregues, si se’n convoquessin de noves, en cas que no es pogués tancar un acord de govern entre els partits majoritaris. Segons una enquesta publicada ahir, la formació contrària al paquet de retallades associat al rescat financer, obtindria el 23,8% dels vots (16,7% en va obtenir diumenge) i restarien en segona posició els conservadors de Nova Democràcia, els guanyadors de diumenge.

L’enquesta dóna el 17,4% dels vots a Nova Democràcia (en lloc del 19% de diumenge) i el 12,6% als socialistes del PASOK (13% diumenge).

La fragmentació del parlament resultant de les eleccions de diumenge impedeix de tancar cap acord de govern. Els dos partits tradicionals de la política grega, els conservadors i els socialistes, van situar-se a un diputat de la majoria parlamentària i cap dels altres set partits no vol donar-los suport.

El PASOK és ara l’encarregat de cercar l’acord amb les altres formacions. L’única possibilitat d’aconseguir-lo és que l’Esquerra Democràtica, també contrària a les condicions imposades pel rescat financer, hi prestés suport puntual per evitar noves eleccions; no hi hauria de comprometre més d’un dels seus dinou diputats, ni hauria d’entrar al govern. Segons els seus dirigents, ho faria ‘per responsabilitat’, però la veritat és que tem que unes noves eleccions no signifiquessin una transferència de vot a Syriza, que ja fou la sorpresa electoral de diumenge.

Més informació: L’ascens de la coalició grega Syriza, vist pels partits d’esquerra

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any