Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dijous  10.05.2012  06:00

El govern espanyol nacionalitza Bankia

Transformarà els 4.465 milions del FROB en accions que controlarà l'estat · Hi aportarà, diu, 'el capital estrictament necessari' per a sanejar-la

Men?ame
 

El Ministeri d'Economia i Competitivitat espanyol va anunciar ahir al vespre oficialment que nacionalitzaria parcialment Bankia convertint les participacions preferents que la matriu del banc, BFA, té del FROB en accions que controlarà l'estat (comunicat, pdf). L’anunci ministerial havia estat sol·licitat pel consell d'administració del banc a indicació del nou president, José Ignacio Goirigolzarri.

El valor nominal de les participacions del FROB és de 4.465 milions d'euros. D'aquesta manera, l'estat serà titular indirecte d'un 45% del capital de Bankia, és a dir que en tindrà el control, i hi aportarà el capital que sigui 'estrictament necessari'.

El nou president de Bankia, José Ignacio Goirigolzarri, havia proposat la nacionalització del banc per l'estat unes hores abans el mateix dia que prenia possessió de la presidència en substitució del dimitit Rodrigo Rato. En la reunió del consell d'administració de Banco Financiero y de Ahorro (BFA), matriu de Bankia, Goirigolzarri va proposar la conversió del diners que va rebre del FROB en accions.

El Banc d'Espanya (BE) va emetre un comunicat (pdf) confirmant la petició de Bankia i per recordar que la conversió en accions dels diners del FROB havia de ser autoritzada per ell i per les autoritats competents espanyoles i comunitàries. El BE diu que 'els esdeveniments de les últimes setmanes i la incertesa creixent sobre el futur de l'entitat ha fet aconsellable anar més enllà dels plans previstos i plantejar l'aportació de recursos públics per accelerar i incrementar el sanejament'.

En el comunicat, el BE aprofita per mirar de calmar els clients i els mercats: 'BFA-Bankia és una entitat solvent que continua funcionant amb absoluta normalitat i els seus clients i dipositants no han de tenir cap motiu de preocupació'.

L'estat tindrà un 45% del capital, i el restant quedaria en mans de les set caixes que es van fusionar, entre les quals Bancaixa i Caja Madrid, les dues majoritàries.

Mentrestant, la cotització de Bankia es continua enfonsant a la borsa i les seves accions van perdre ahir un 5,84% al tancament de la sessió.


Informació relacionada: Preguntes i respostes sobre la nacionalització de Bankia

Goirigolzarri, un dels prejubilats més ben pagats, pot substituir Rato