Brussel·les considera il·legals els ajuts del govern valencià a la Ciutat de la Llum

  • Obliga el Consell a recuperar els 265 milions concedits

VilaWeb
Redacció
08.05.2012 - 12:05

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La Comissió Europea ha dictaminat que els ajuts públics de 265 milions d’euros concedits pel govern valencià als estudis cinematogràfics de la Ciutat de la Llum són il·legals i per tant, que el beneficiari els ha de retornar. Després d’una investigació en profunditat, l’executiu comunitari ha conclòs que ‘cap inversior privat no hauria acceptat d’invertir a la Ciutat de la Llum en els mateixos termes’ que ho va fer el govern, i que el finançment públic ‘distorsiona enormement la competència entre els principals estudis de cinema europeus’. 

‘No hi ha necessitat de gastar diners públics per a finançar un nou operador cinematogràfic, i a més, això penalitza els estudis ja existents i els possibles interessats a entrar al mercat, que han d’operar sense finançament públic’, ha dit el vice-president de la Comissió i responsable de Competència, Joaquín Almunia, que ha afegit: ‘En l’actual entorn econòmic, les conseqüències poden ser desastroses’.

L’any 2008, després d’unes quantes queixes, la Comissió va obrir una investigació sobre els ajuts del govern valencià a la Ciutat de la Llum. Sobre la base del pla original de negoci, les autoritats espanyoles van considerar que l’ajut públic no estava subjecte a les regles de la UE sobre ajuts de l’estat i van al·legar que un inversor privat hauria actuat de la mateixa manera. Però la investigació de Brussel·les va concloure que el mercat d’estudis cinematogràfics a Europa era ‘molt competitiu’, especialment després de l’entrada de nous estats i de la implantació de nous grans estudis. I per això va manifestar seriosos dubtes que en aquest entorn es prengués la decisió d’invertir en un projecte lluny dels grans centres d’activitat audiovisual, com Barcelona o Madrid, atenent a consideracions comercials. Així, tant una avaluació en profunditat feta per la Comissió com un estudi extern del pla de negocis van concloure que un inversor privat no hauria concedit el 100% del finançament per a la Ciutat de la Llum, sobre la base del pla de negocis.

Brussel·les diu que un ajut públic només podria justificar-se si perseguís un objectiu d’interès europeu, com el desenvolupament regional, econòmic i cultural. ‘Tanmateix, Espanya no ha demostrat que els beneficis del projecte per al desenvolupament regional compensin les distorsions de competència generades per una quantitat tan alta d’ajut públic’, diu la Comissió. 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any