França i Grècia capgiren amb el seu vot el debat europeu

  • Hollande fa tornar l'esquerra a la presidència de França després de disset anys de domini de la dreta · Grècia castiga de manera severa els partits tradicionals i l'esquerra radical supera els socialistes i esdevé el segon partit del país, només a tres punts de distància de la guanyadora Nova Democràcia

VilaWeb
Redacció
07.05.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

França i Grècia van protagonitzar ahir dues sotragades majors per a la política europea, una autèntica revolta electoral contra les polítiques d’austeritat impulsades principalment per la cancellera alemanya Angela Merkel, però també pel seu aliat Nicolas Sarkozy, que ahir va acabar la seva carrera política a mans de François Hollande. A Fança els votants han donat la preferència a un socialista que defensa que ara cal una política diferent, de creixement i que no ofegui la població. A Grècia la cosa ha anat encara més enllà. Els partits que dominaven la vida política grega des de la segona guerra mundial s’han enfonsat amb l’avanç de l’esquerra radical i també de l’extrema dreta. El PASOK, que havia guanyat amb claredat les darreres eleccions, ha passat a ser la tercera força.

La combinació dels dos resultats i també d’una nova derrota regional per a la CDU de Merkel dóna força a la tesi que Europa s’encamina cap a un canvi de cicle. Després d’haver apostat per l’austeritat més rígida, ara tot indica que la balança es mou cap a polítiques de creixement impulsades des dels estats o com a mínim cap a suavitzar les conseqüències de les retallades sobre la població europea.

En aquest sentit, la nit grega és mirada amb especial atenció. Després de mesos en què els partits han viscut autèntiques revoltes internes per les mesures proposades per la Unió Europea i l’FMI, l’extrema esquerra aconsegueix ser el segon partit del país, quedar molt a prop de ser el primer i guanya amb molta claredat a la capital i a les ciutats més poblades. Tot un crit d’atenció a Brussel·les.

Nova Democràcia, el partit tradicional de la dreta grega, ha guanyat en nombre d’escons pel seu domini rotund de l’interior continental grec, però ha perdut vot i percentatge també de manera espectacular. Potser per això ahir a la nit els seus dirigents reclamaven rectificar les condicions del rescat financer mentre feien números a veure si seria possible encara una coalició amb el PASOK, amb el qual no arriba a sumar els 151 escons que calen per a tenir la majoria absoluta al parlament.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any