Hollande guanya Sarkozy i torna l’esquerra a l’Elisi

  • El nou president de la república diu que el seu resultats desperta esperances a la resta d'Europa

VilaWeb
Redacció
07.05.2012 - 01:14

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El socialista François Hollande serà el pròxim president de França i aparta del palau de l’Elisi Nicolas Sarkozy. Hollande hauria aconseguit el 51,6 per cent dels vots mentre Sarkozy aconsegueix el 48,3. Les eleccions d’ahir signifiquen el retorn de l’esquerra al Palau de l’Elisi divuit anys després del final de la presidència de François Mitterrand.

François Hollande ha fet la seva primera declaració pública prop de les deu a la seva ciutat de Tulle. En un discurs encara amb un cert to de míting ha dit que ‘l’austeritat no pot ser una fatalitat per a Europa’ i ha anunciat un canvi de rumb pel qual treballarà activament amb els socis europeus. El nou president ha remarcat que vol ser un president per a tots els francesos i ha posat la joventut com la pedra de toc del seu mandat. Potseriorment s’ha traslladat a París on ha saludat la gernació que s’havia reunit a la plaça de la Bastilla.

L’encara president Sarkozy ha reconegut immediatament la derrota, en un discurs a La Mutualité. Sarkozy ha anunciat la seva retirada de la política afirmant que ‘a partir d’ara tornaré a ser només un francès més entre els francesos’.

La derrota de Sarkozy i els resultats d’avui mateix a Grècia semblen obrir una nova època política a Europa, marcada pel rebuig a les polítiques d’austeritat. 

Sarkozy serà l’onzè dirigent de l’eurozona que deixa el poder des que començà la crisi del deute sobirà. Sarkozy ha abanderat la creació d’un nou tractat europeu per a reforçar la integració fiscal i econòmica, mentre que Hollande ha guanyat suports amb les reiterades crítiques contra l’actual pacte fiscal europeu.

Catalunya Nord Hollande s’ha imposat amb comoditat. Unitat Catalana i Esquerra Republicana demanaven el vot per ell i Convergència donava llibertat de vot als seus militants.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any