Grècia vota contra la política europea i els partits tradicionals

  • Els partits tradicionals tenen difícil la formació de govern · Els socialistes cauen del 43% del vot al 13% i són superats per la coalició d'esquerra radical Syriza · Dirigents de Nova Democràcia plantegen una reforma del rescat europeu

VilaWeb
Redacció
06.05.2012 - 22:45

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Nit de canvi radical en la política grega. Els dos grans partits que han dominat el panorama polític grec aquestes dècades, la Nova Democràcia dretana i el PASOK socialista, han perdut moltíssims vots. Tants n’han perdut, que ni units sembla que no podran formar un govern: tenen menys de 150 escons al parlament, els que donen la majoria absoluta.

Tot amb tot, la Nova Democràcia obté més diputats mercès a haver guanyat a gairebé tota la Grècia continental rural i a la peculiar regla electoral grega que atorga 50 diputats automàtics al partit més votat. Tindrà 108 diputats (que en serien 58 sense els 50 directes; ara en tenia 72), però ha baixat del 33% dels vots, obtinguts el 2009, al 19%. Els seus dirigents han fet una crida a formar un govern pro europeu, si bé, en vista dels resultats, caldrà canviar, diuen, les condicions del rescat grec. 

La derrota del PASOK és enorme. El 2009 va guanyar clarament les eleccions, amb més del 43% dels vots, i ara tot just ha arribat al 13%. I Syriza (coalició d’esquerra radical formada pels eurocomunistes, uns quants grups radicals, ecologistes, pacifistes i verds i ex-membres del PASOK), ha esdevingut la segona força del país: el PASOK tindrà 41 diputats (en tenia 129) i Syriza, 52 (en tenia 11). En les eleccions del 2007 Syriza va aconseguir el 5% dels vots, i ara en té el 16,7%.

En quart lloc hi ha el nou Partit dels Grecs Independents, que ha aconseguit 33 diputats (en tenia 11). És un partit de dreta, dirigit per ex-membres de Nova Democràcia contraris també a la política europea.

El cinquè lloc l’ocupa el Partit Comunista Grec. Els comunistes tenien 21 diputats i han passat ara a 26.

Una altra gran sorpresa de la jornada electoral ha estat la irrupció dels nazis de l’Aurora Democràtica, que tindran 21 diputats al parlament grec, després d’haver fet una campanya duríssima contra els immigrants i contra Europa. 

L’Esquerra Democràtica tanca la llista de partits amb diputats electes: 19 (en tenia 11).

Ara com ara, doncs, els partits del govern, partidaris de les reformes europees, sumen 149 escons, l’esquerra contrària a les reformes europees en suma 97, la dreta contrària a les reformes 33 i l’extrema dreta, 21. Amb la qual cosa els contraris a les reformes proposades per Europa sumen dos diputats més que els partits favorables a aquesta reforma.

Un resultat ajustat que no tradueix en escons, amb tot, la realitat del país. Perquè si a Nova Democràcia se li resten els cinquanta escons directes, resulta que un 68% del vot popular va als partits contraris a les reformes europees. És significatiu en aquest sentit que el vot dels tres grups de l’extrema esquerra supera el 30%.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any