Revolta electoral a Grècia

  • El PASOK i Nova Democràcia, que han regit el país des de la segona guerra mundial, s'enfonsen acorralats pels extremistes · La nova esquerra de Syriza dóna la sorpresa i supera els socialistes · Els neonazis entren al parlament

VilaWeb
Redacció
06.05.2012 - 18:40

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els dos principals partits de Grècia s’han enfonsat en les eleccions legislatives d’avui. Nova Democràcia i el PASOK, que han regit el país des de la segona guerra mundial, han perdut una gran quantitat de vots, i és possible que no arribin al mínim per formar govern plegats. La sorpresa, la dóna la Coalició d’Esquerra Radical Syriza, que pot acabar essent la segona formació, per davant dels socialistes. També destaca l’augment del suport als neonazis Alba Daurada, que podrien entrar al parlament.

Amb el 13,4% escrutat, Nova Democràcia i el PASOK no arribarien al mínim necessari per a governar plegats. Segons els primers resultats oficials difosos pel govern grec, Nova Democràcia guanya per la mínima, amb un 21,29% dels vots, mentre que el PASOK s’enfonsa encara més, amb un 14,86%. Plegats, doncs, no arriben amb 38% necessari per a formar govern. Mentrestant, la coalició d’esquerres se situa com a segona força amb un 14,88%, frec a frec amb el PASOK, mentre que l’extrema dreta obté de moment un 6,75%.

Els grecs han castigat així els partits de l’actual coalició de govern, favorables als acords de rescat pactats amb la ‘troika’. De la nova composició del parlament, en sortirà un nou primer ministre, en substitució de l’interí Lucas Papademos. Aquest nou parlament decidirà si manté els termes del pla de rescat o bé renegocia la situació amb Europa.

La situació política a Grècia afegeix incertesa al pla de rescat de la UE, el Banc Mundial i l’FMI, que exigeixen a Atenes una reducció d’11.500 milions d’euros de despesa pública per al juny a canvi dels 173.000 milions acordat. I és que hi ha la possibilitat que l’executiu que sorgeixi d’aquests comicis vulgui renegociar aquest acord. ‘La paciència s’acaba, si no els agrada l’acord, que surtin de l’euro’, diuen a l’agència Reuters fonts oficials de l’eurozona.

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any