Lluita familiar i veïnal contra l’enderrocament de Vil·la Urània

  • Els descendents de Comas i Solà denuncien que l'Ajuntament vol tirar a terra la torre que el científic va deixar en llegat al patrimoni municipal

VilaWeb
Redacció
06.05.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els descendents del científic Josep Comas i Solà s’han mobilitzat per evitar que l’Ajuntament de Barcelona tiri a terra Vil·la Urània, una torre situada al carrer Saragossa, 29, que Comas i Solà va deixar en testament a la propietat municipal. L’historiador Dani Cortijo n’alertava al seu bloc, i ràpidament van començar les reaccions entre els veïns i a les xarxes socials. Fa uns dies que a la reixa de la finca hi ha un cartell que anuncia que l’enderroc començarà demà i per això els hereus han fet arribar una carta (pdf) al consistori en què exigeixen que s’aturi l’enderroc de manera immediata.

Josep Comas i Solà fou un astrònom de prestigi internacional del tombant del segle passat. Fou el primer director de l’Observatori Fabra i des de la torre de Vil·la Urània va fer un gran nombre de descobriments, com els d’onze asteroides, a un dels quals posà el nom de Barcelona. En el seu testament, va deixar la finca a l’ajuntament de la ciutat amb la condició que aquest la destinés a fer-hi un observatori popular, un grup escolar o alguna altra institució cultural que es considerés adient.

El llegat es va fer efectiu el 1957, vint anys després de la seva mort, i poc després que morissin la muller i la germana del científic. Aleshores l’ajuntament no va complir la voluntat de Comas i Solà i va deixar la finca abandonada. No va ser fins uns quants anys després que s’hi va fer una escola bressol.

Ara els hereus de Comas i Solà alerten de la intenció del consistori de tirar a terra la torre i demanen que s’aturi l’enderroc. Segons que diuen, no hi ha prevista cap construcció immediata a la finca, i per això consideren que ‘no té sentit que se’n faci un enderroc urgent i sense donar informació a la família’. L’ajuntament –continuen explicant– argumenta l’enderroc per la manca d’higiene i l’estat ruïnós de la torre, però la família respon: ‘La finca es troba en perfecte estat de conservació; és més, fins el 2010, estava en perfecte ús com a escola bressol municipal’.

‘Enderrocar la Vil·la Urània suposaria, no només deixar sense efecte el llegat que es va fer a l’ajuntament sinó també causar un dany irreparable al patrimoni cultural de la ciutat de Barcelona i de molt difícil reparació als seus hereus legítims i als descendents d’en Josep Comas i Solà’, diuen els familiars en la carta que han fet arribar a l’ajuntament. 

Suport a la xarxa i concentracions al carrer

Les veus en contra de l’enderroc han anat creixent aquestes últimes setmanes. Queda palès, per exemple, en la quantitat de piulades que s’apleguen sota l’etiqueta #salvemvillaurania de Twitter. A més, s’ha convocat una concentració a la cruïlla entre la via Augusta i els carrers Madrazo i Saragossa, on es troba la torre Vil·la Urània, per a aquest migdia, i una altra per a demà a dos quarts de nou del matí, quan es vol formar una cadena humana davant de les màquines de demolidores.

Enllaços
Array
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any