NotÝcies

Divendresá 04.05.2012á 18:36

El parlament demanarÓ a Madrid un fons de rescat de peatges

CiU, PSC, ICV i ERC volen presentar al congrÚs una proposiciˇ de llei que el 2004 no va prosperar

Men?ame
 

La mobilització ciutadana d'insubmissió als peatges va tenint cada vegada més resposta política. El parlament tornarà a presentar al congrés espanyol la proposició de llei per crear un fons estatal per al rescat selectiu o per a a subvenció dels peatges de les autopistes que ja es va presentar el 2008 però que no va arribar al debat final. Aquesta iniciativa es podria aprovar en el ple de la setmana que ve, a proposta dels portaveus de CiU, PSC, ICV-EUiA i ERC.

Amb aquesta proposició el parlament demana que es creï un fons estatal per dotar de recursos els programes que permetin fer l'homogeneïtzació i el rescat selectiu dels peatges i la seva subvenció per als usuaris habituals de les autopistes.

Catalunya de crear, si la proposició prosperés, un fons que es nodriria de les aportacions de l’estat i de la Generalitat. L’estat hi hauria de destinar el que recaptés de les empreses concessionàries amb l’impost de societats i l’impost sobre el valor afegit, i les comunitats, els recursos procedents dels impostos autonòmics sobre aquestes empreses. El fons també es nodriria de les dotacions anuals que els pressupostos estatals i autonòmics establissin i d’altres recursos provinents de les concessionàries. El repartiment territorial del fons s’hauria de fer d’acord amb el pes de la recaptació en cada comunitat respecte al conjunt de l’estat.

La proposició de llei sobre peatges, ja la van impulsar la a final del 2004 els cinc grups que aleshores integraven el Parlament (CiU, PSC-CpC, ERC, PPC i ICV-EUiA). El 18 de novembre de 2004 el ple va acordar per unanimitat enviar la proposta a la mesa del congrés, i el 9 de desembre de 2008 el ple del congrés va acordar per unanimitat tramitar-la. La iniciativa, però, no va arribar al debat final perquè les corts espanyoles es van dissoldre amb motiu de les últimes eleccions, de manera que va decaure.

Informació relacionada:

Missatge de Toni Albà a Artur Mas: 'President, passi el que passi no pagaré cap multa'