Jaume Cabré distingit amb el Premi de la Crítica Serra d’Or 2012

  • L'acte de lliurament dels premis es converteix també en un homenatge a Josep Massot i Muntaner, nou Premi d'Honor de les Lletres Catalanes

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
04.05.2012 - 14:29

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els Premis de la Crítica Serra d’Or 2012 a obra publicada l’any anterior han distingit la novel·la de Jaume Cabré, ‘Jo confesso’, així com el llibre de poemes de Lluís Calvo ‘Estiula’, i els relats d’Alba de Dedeu, ‘Gats al parc’, volum que ja va rebre el Premi Mercè Rodoreda de narracions curtes; entre més. En el seu discurs, l’abat de Montserrat, Josep M. Solé, ha demanat el major consens possible entre la classe política per a treballar plegats en les funcions fonamentals del país.

L’acte, organitzat per la revista Serra d’Or, que edita Publicacions de l’Abadia de Montserrat, ha estat presidit per l’abat de Montserrat, Josep M. Soler, i hi ha assitit la presidenta del Parlament de Catalunya, Núria de Gispert. El lliurament dels premis també ha suposat un acte de reconeixement i homenatge a la figura del pare Josep Massot i Muntaner, responsable de la revista i de l’editorial del monestir de Montserrat, recentment distingit amb el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes. Soler li ha lliurat el volum ‘Bibliografia de Josep Massot i Muntaner’, coincidint també amb el setanta aniversari de l’erudit.

Els altres premiats en la categoria de literatura i assaig: Montserrat Corretger per ‘Domènec Guansé, crític literari i novel·lista: entre l’exili i el retorn’, i Helena Vidal per la traducció del volum ‘Armènia en prosa i en vers’, d’Óssip Mandelstam. El jurat de l’apartat de Literatura i Assaig ha estat format per Sebastià Alzamora, Àlex Broch, Lluïsa Julià, Marta Nadal i Vinyet Panyella.

En la categoria de Recerca, s’ha premiat el ‘Diccionari de la Traducció Catalana’, de Montserrat Bacardí i Pilar Godayol; el volum ‘Agricultura ecològica i sostenibilitat’, coordinat per Ariadna Benet i Mònico; mentre que el de Catalanística ha estat per a Roger Friedlein, per ‘El diàleg en Ramon Llull: l’expressió literària com a estratègia apologètica’. El jurat de l’apartat de Recerca l’han compost: Jaume Aulet, Manuel Castellet, Joan B. Culla, Manuel Jorba i Santiago Riera i Tuèbols.

Els premiats en la categoria de Teatre han estat per a Esteve Soler, per ‘Contra la democràcia’; Blai Mateu, per l’espectacle “Ï”; i Antoni Ramon Graells, per l’Observatori de Teatres en Risc. El premi a Blai Mateu l’ha recollit el seu avi, que ha protagonitzat l’anècdota de l’acte, quan ha comentat que en pocs anys ha passat de fer-li de cangur a recollir el premi que li han atorgat al nét, que és el fill del Tortell Poltrona. El jurat és format per Joan-Anton Benach, Àlex Broch, Francesc Massip, Juan Carlos Olivares i Núria Santamaria .

Finalment, els guanyadors en la categoria Literatura infantil i juvenil han recaigut en la Col·lecció Ballmanetes de Publicacions de l’Abadia de Montserrat; i Dolors Garcia i Cornellà ha estat premiada per la novel·la juvenil ‘S’acosta un front fred que deixarà neu a cotes baixes’; i també s’ha destacat el llibre de Josep Amirall ‘Castells, tocant el cel amb la mà’. Han format el jurat Mònica Baró, Montse Ginesta, Teresa Mañà, Joan Portell i Núria Ventura.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes