Draghi aparca fins al juny qualsevol novetat sobre les subhastes del BCE

  • Avala les reformes de Rajoy

VilaWeb
Redacció
04.05.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president del Banc Central Europeu (BCE), Mario Draghi, va negar ahir, en ple consell de govern d’aquest organisme a Barcelona, que pogués adoptar a curt termini mesures addicionals d’estímul. En canvi, va beneir els tipus d’interès actuals i va dir que fins a la reunió del mes de juny no se sabria si l’entitat continuaria subministrant liquiditat indefinida als bancs de l’eurozona.

Abans de la crisi el BCE subministrava liquiditat a les entitats de l’eurosistema a base de subhastes competitives, però, a mesura que han anat augmentant les dificultats financeres, ha prescindit de la necessitat de licitar pels recursos i ha fet més seguides les seves injeccions.

Sobre les subhastes de liquiditat a tres anys (LTRO), va manifestar que es necessitava un cert temps per a poder-ne ponderar els efectes, però que, en tot cas, havien evitat ‘una important restricció del crèdit’.

Quant a la inflació de la zona euro, va reconèixer que ultrapassaria l’objectiu del 2% durant tot aquest any i que no baixaria fins el 2013. Per ell, aquesta inflació és deguda a l’impacte dels preus de l’energia i a l’augment dels impostos indirectes.

En fi, va augurar una recuperació econòmica gradual de la zona euro, si bé les previsions de millora podien no complir-se del tot per la possibilitat que les tensions dels mercats de deute es traslladessin a l’economia real, per dificultats d’ajustament dels balanços del sector financer i per la gran desocupació actual.

Aplaudeix les reformes del govern espanyol

Draghi va aplaudir, finalment, les reformes econòmiques del govern espanyol, encara que haurien de ser més ambicioses, i que s’haurien de resoldre els mals financers amb rapidesa: ‘S’ha de reconèixer l’esforç fet molt ràpidament. És important, tanmateix, perseverar en les reformes estructurals.’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any