El Ministeri d’Interior espanyol menysté el Síndic de Greuges equiparant-lo amb una ONG

  • El secretari d'estat visita el polèmic CIE de Zona Franca on no es deixa accedir el síndic

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
30.04.2012 - 13:54

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El secretari d’estat de Seguretat espanyol, Ignacio Ulloa, ha mensytingut avui al matí el Síndic de Greuges equiparant-lo amb les ONG. Ulloa, que ha visitat el polèmic CIE de Zona Franca, ha dit que si el síndic vol visitar-lo ha de demanar hora i li ho deixaran fer en les hores reservades a aquestes organitzacions. Altrament, només el deixaran entrar si el Defensor del Pueblo espanyol delega en ell les seves funcions. La delegació del govern espanyol a Catalunya va prohibir al síndic l’accés al centre de detenció fa alguns dies.

En un to força menyspreador, el secretari d’estat ha insistit que no cal que el síndic faci un degoteig de demandes d’hora ‘com si vingués a fer un experiment sociològic’. ‘El centre d’internament no és un laboratori sociològic. Qui entri en el centre, hi ha d’entrar per ajudar, i no per obstaculitzar’, ha dit.

‘El Síndic de Greuges té la porta oberta, si ve a ajudar. Però no es pot considerar el CIE com un lloc per on desfilin espectadors institucionals. El síndic hi podrà accedir quan ho demani, i hi haurà un dia a la setmana en què ho podran fer les ONG i les institucions’, ha declarat Ulloa, que ha fet les declaracions en la visita que ha fet avui al migdia al CIE de la Zona Franca de Barcelona, que ha estat notícia aquests últims dies per tot un seguit de denúncies de maltractaments a alguns interns.

Denúncies de maltractaments

Ulloa ha dit que no tenien constància de maltractaments, però ha reconegut que els agents de la policia que gestionen el centre no tenen la qualificació necessària. ‘Assumim que hi ha funcionaris que no tenen la formació adequada i d’ara endavant volem discriminar les tasques de seguretat de les tasques sobre serveis. Un policia no hi ha de ser durant les hores d’oci dels interns’, ha admès el secretari d’estat de seguretat, que ha presentat les línies mestres del reglament dels centres d’internament que prepara el govern espanyol.

Gestió compartida amb entitats; direcció de la policia

Aquest reglament establirà que en els centres hi vagin a parar els immigrats amb antecedents per garantir-ne l’expulsió en menys de dos mesos; establirà també que la gestió no correspongui únicament a agents de la policia, i obre la possibilitat que algunes ONG també puguin dur a terme les tasques més assistencials, les desvinculades de la seguretat i control del centre. Ara, tal com objecten algunes d’aquestes entitats, la direcció dels CIE continuarà en mans de la direcció general de la policia espanyola.

Aquest és un dels aspectes més criticats per les ONG, que troben que l’esborrany de nou reglament canvia el nom dels centres, que passaran a anomenar-se Centres d’Estada Controlada d’Estrangers, però no en canvia el funcionament. Un altre dels punts més criticats és que les visites de familiars passaran de ser diàries a ser tan sols dues per setmana.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any