Bauzá anuncia el tancament de dos hospitals per complir l’objectiu de dèficit espanyol

  • El president balear vol reduir 350 milions d'euros amb un paquet de mesures que afecten sobretot els funcionaris · Suprimeix el Consell de la Joventut

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
30.04.2012 - 13:26

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El govern de José Ramón Bauzá ha anunciat el tancament de l’Hospital General de Palma, el 2013, i el Joan March de Bunyola, enguany, en el marc del seu pla d’estalvi per a complir l’objectiu de l’1,5% de dèficit que imposa el govern espanyol. Els serveis d’aquests dos hospitals es traslladaran a l’Hospital Sant Joan de Déu de Palma i a la Creu Roja. És una de les mesures que Bauzá ha anunciat, acompanyat per tots els consellers, després del consell de govern extraordinari d’avui, on ha presentat un ajust de 350 milions d’euros per a complir l’objectiu de dèficit. Sense sortir del sector sanitari, també ha explicat que retallarà l’horari dels centres de salut, cobrarà per aparcar a Son Espases, llogarà espais d’aquest hospital i reduirà els dies de descans del personal després de guàrdies.

Fora de l’àmbit sanitari, Bauzá ha enumenat una sèrie de mesures de contenció de despeses en personal, béns i serveis, transferències corrents en educació i la declaració de crèdit no disponible. Entre aquestes mesures del govern hi ha l’ampliació de 35 a 37,5 hores setmanals la jornada laboral dels funcionaris, la suspensió d’alguns complements salarials i l’anul·lació de la contractació d’interins.

Entre les ‘mesures de contenció’ més destacades hi ha la suspensió del Consell Econòmic i Social (CES), la supressió del Consell de Joventut i l’entrada de capital privat a IB3.

‘Amb aquestes mesures s’evitarà que es pugui pensar que les Balears poden ésser intervingudes’, ha afirmat Bauzá.

Retallada de 350 milions

El pla d’equilibri econòmic detallat pel govern de Bauzá, que suma en total 350 milions d’euros enguany, es destaca un estalvi de 41,1 milions d’euros en mesures de contenció relacionades amb el personal de l’administració general i de 4,81 milions en el de l’agència tributària.

Per al sector educatiu es preveu un estalvi de 35,16 milions i a l’Ib-Salut, de 26,4 milions.

A més, per a la despesa en béns i serveis s’ha anunciat una reducció de 10,6 milions i 68,58 milions més en l’Ib-Salut, cosa que suposa un total de 79,18 milions d’euros. En les transferències corrents en educació, el govern vol estalviar 2,38 milions, i 0,7 més en mesures que afecten unes altres institucions i òrgans estatutaris. Per a aquesta secció es preveu una reducció de la despesa de 263,67 milions.

Respecte a les mesures tributàries, s’ingressaran 72,9 milions d’euros i per uns altres ingressos tributaris, 84,28 milions més.

El PSIB demana compareixences urgents

La portaveu del PSIB al parlament i secretària general dels socialistes de les Illes, Francina Armengol, ha exigit al president José Ramón Bauzá que comparegui a la cambra perquè obri un debat públic sobre el pla d’ajust que ha donat a conèixer avui, com també la convocatòria urgent d’una mesa de diàleg amb tots els grups polítics i agents socials per definir ‘entre tots’ un full de ruta.

En conferència de premsa després de saber el pla per a l’equilibri econòmic de les Illes, al qual el PSIB ha mostrat el ‘rebuig total i absolut’, Armengol ha augurat que la xifra de 350 milions de retallades finalment ‘serà superior’ si el govern pretén ajustar-se a l’objectiu de dèficit de l’1,5% marcat per govern espanyol.

Per Armengol, amb la presentació d’aquestes mesures ‘s’ha escenificat la soledat del govern’ perquè Bauzá no ‘ha pactat, dialogat o consensuat amb ningú’ el pla.

El PSM diu que el pla ‘no té ni cap ni peus’

El grup parlamentari PSM-IV-ExM s’ha mostrat contrari al pla presentat per Bauzá perquè considera que ‘no té ni cap ni peus’. Per això, demana la compareixença del president al parlament per explicar-ne els detalls. El portaveu del grup, Biel Barceló, lamenta ‘profundament’ la manera d’actuar del govern des que ha començat la legislatura ‘sense diàleg ni consens’. Barceló ha atribuït a Bauzá ser el ‘braç executor, sense fisures, del model que impulsa Rajoy, imposat per una onada neoliberal europea’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any