Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dissabte  28.04.2012  22:06

El govern anuncia multes de 100 euros als insubmisos de #novullpagar

El decret franquista que permetia la creació d'autopistes és invocat pel govern de la Generalitat a l'hora d'afirmar que els treballadors dels peatges han de ser tractat com 'autoritat competent'

Men?ame
 

El govern de la Generalitat està preocupat per la força que està prenent la campanya d'insubmissió als peatges #novullpagar. En un comunicat enviat aquest vespre, el govern anuncia que 'per garantir el compliment de la legalitat' sancionarà amb un mínim de 100 euros aquells que es neguin a pagar els peatges.

'Catalunya és un país que pateix un dèficit històric d’inversions per part de l’estat', reconeix el comunicat, i afegeix: 'Part d’aquest dèficit s’ha hagut de solucionar a través de la construcció d’autopistes de pagament, cosa que ha comportat un gran greuge comparatiu amb altres territoris de l’estat'.

El govern explica que 'amb 632 km Catalunya és el territori de l’estat amb més vies de peatge. Això significa que la meitat de vies de gran capacitat són de pagament. En canvi, només el 18% de les vies de gran capacitat de tot l’estat són de pagament.'

I continua: 'Per solucionar aquest greuge, el govern, conjuntament amb institucions polítiques, partits i societat civil, disposa del grup de treball de peatges, que és el fòrum on es prenen totes les iniciatives conjuntes que tenen a veure amb el rescat selectiu de peatges, les bonificacions i els canvis tarifaris'. I justifica que 'el govern ha adoptat ja mesures per tendir cap a l’homogeneïtzació de peatges'. I acaba dient que 'en aquest moment, les bonificacions que s’apliquen a tots els peatges de Catalunya es regeixen per un mateix criteri. Com a condició general, s’apliquen bonificacions per recurrència o mobilitat obligada, alta ocupació de vehicles i eficiència energètica'.

Fa tan sols quatre dies, el govern català es va pronunciar sobre la insubmissió als peatges. 'Aquestes expressions són el reflex d'un estat d'ànim d'una part significativa de la població del país, i no ens generen indiferència. Des del punt de vista de l'estat d'ànim ens hi sentim molt propers', va declarar el portaveu del govern, Francesc Homs.

Tot amb tot, també va dir que el govern ha de defensar el principi de legalitat i que no pot promoure accions com la insubmissió als peatges. És un posicionament semblant al que va expressar el govern sobre els casos d'insubmissió fiscal, quan l'executiu va dir que entenia els sentiment i les raons que el motivaven però que no els podia promoure.

Falla el nou protocol d'actuació als peatges

El nou protocol que intentava impedir el moviment #novullpagar ha fracassat. Diversos conductors (Marc Sanglas, Laura Iglesias...) expliquen a twitter que després de negar-se a recular o signar una declaració de deute, que eren les noves opcions que oferien les concessionàries, les barreres els han estat aixecades com abans i han seguit camí sense pagar.

La Núria Castells (Twitter) ha estat més d'una hora retinguda al peatge del túnel del Cadí per no voler pagar. Al Twitter, explica que ha trucat els mossos i que primer li han dit que tenen ordres 'de dalt' de no assistir els casos d'insubmissió als peatges, per un nou protocol d'actuació. Al cap d'una hora, han arribat al peatge. Explica que s'ha posat en contacte amb diputats del parlament, que s'han mogut per aconseguir l'assitència de la policia.

La Núria està en contacte amb una advocada, que li ha dit que no els poden tenir retinguts al peatge. Finalment, els mossos han pres les dades del cotxe i han revisat els papers, 'perquè hi ha hagut un incident', explica la Núria.

Us expliquem Què pot passar, en cas de no pagar el peatge?

Men?ame