El Wall Street Journal acusa Rajoy d’asfixiar Catalunya

  • El diari destaca l'insòlit dèficit fiscal que pateixen Catalunya i les Illes i el centralisme espanyol

VilaWeb
Redacció
27.04.2012 - 10:42

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El diari The Wall Street Journal ha publicat avui un article en què acusa el govern de Mariano Rajoy d’asfixiar les comunitat autònomes i d’atribuir-los un dèficit més gran per netejar el dèficit estatal; remarca la recentralització que fa l’executiu espanyol i el malbaratament de diners en algunes inversions. I també destaca l’insòlit dèficit fiscal que pateix Catalunya, i les Illes Balears, ‘sense comparació en cap lloc d’Europa ni d’Amèrica del Nord’.

L’article se centra en el cas català, amb declaracions del conseller Andreu Mas-Colell i de l’economista Germà Bel.

El periodista Raymond Zhong, autor de l’article, diu: ‘Cada any des del 1986 una mitjana del 9% del PIB català se’n va de Catalunya per ser redistribuïda o perque se’l gasti Madrid. Només les Illes Balears renuncien a una part més gran de la producció anual. En cap altre lloc d’Europa o d’Amèrica del Nord hi ha unes transferències d’aquesta magnitud’. I recorda que el govern espanyol pot fer que el seu dèficit sembli menor, i el dels governs autonòmics, més gran, mantenint la gestió dels ingressos.

‘Madrid inflama l’independentisme’

A més, afegeix: ‘Les amenaces de Madrid de recentralitzar semblen un joc polític que distreu de les reformes que en realitat podrien ajudar els governs regionals a reduir els respectius dèficits. El senyor Mas-Colell diu que li toca a Madrid, per exemple, de fer els canvis de regulació que permetin als hospitals de cobrar per les receptes, els menjars i les pernoctacions, tal com el seu govern prova de fer’, diu el periodista.

El diari destaca les retallades que ja ha fet el govern català, i el fet que la Generalitat hagi retallat el sou dels funcionaris, i que l’estat espanyol no hi hagi fet: ‘És una mica desconcertant que Madrid inflami el sentiment independentista a Catalunya en un moment de crisi nacional’, observa el rotatiu.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any