Quatre interns del CIE Zona Franca a punt de ser expulsats s’autolesionen

  • Han estat traslladats a l'Hospital de Bellvitge i al Clínic i el seu estat no revesteix gravetat · Noves denúncies de maltractaments

VilaWeb
Redacció
26.04.2012 - 10:16

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Quatre interns d’origen georgià que eren en vaga de fam al Centre d’Internament d’Estrangers de la Zona Franca s’han lesionat aquesta nit passada, causant-se ferides als braços i al ventre, i han hagut de ser hospitalitzats, segons que ha sabut VilaWeb, que ha pogut confirmar que a quarts de nou dos han estat ingressats a l’Hospital Clínic i dos més a l’Hospital de Bellvitge, a la planta de traumatologia, amb lesions a l’abdomen. Un d’ells, David Brakdze, ha estat tornat al centre d’internament, a la infermeria.

Ni els advocats ni la família no havien rebut cap informació oficial de responsables de la policia o del centre de la situació dels interns, ni de l’hospital on havien estat traslladats. Han hagut de ser ells pel seu compte que han esbrinat on es trobaven.

Tots quatre interns havien de ser expulsats entre avui i demà a Geòrgia, per més que tenen tota la família aquí, després de la denegació de les mesures cautelaríssimes demanades pels advocats.

VilaWeb ha rebut denúncies d’una nova agressió de la policia contra un intern aquest matí al centre de la Zona Franca.

Avui mateix al parlament, el Sínc de Greuges, Rafael Ribó, ha dit: ‘Els CIE són presons amb interns sense drets’

Fernández Díaz haurà de respondre

El ministre de l’Interior espanyol haurà de respondre sobre els casos de maltractaments al Centre d’Internament d’Estrangers de la Zona Franca. El diputat d’ICV Joan Coscubiela li va fer arribar ahir unes quantes preguntes (pdf) arran de la informació publicada per VilaWeb, i Jorge Fernández Díaz les haurà de respondre per escrit. Coscubiela demana al ministre si pensa obrir una investigació sobre els maltractaments policíacs denunciats per interns i si té intenció d’adoptar cap mesura per a evitar que hom agredeixi les persones retingudes als CIE. ‘O pensa continuar impassible malgrat les moltes agressions que s’han denunciat?’, acaba dient-li.

Coscubiela també vol que el ministre respongui quantes denúncies s’han presentat per maltractaments al CIE i quants funcionaris han estat sancionats per aquest motiu. Finalment, li demana si permetrà al Síndic de Greuges d’entrar al CIE de la Zona Franca, com té la comesa de fer, perquè no ha pogut entrar-hi cap de les vegades que ho ha demanat.

Atès d’urgència amb una costella trencada

Sergei Breev, tancat al Centre d’Internament d’Estrangers de la Zona Franca de Barcelona, té traumatisme toràcic, una costella trencada i algunes fissures. Aquest és el resultat d’una estomacada de la policia que custodia l’indret, segons que ha dit ell mateix a VilaWeb. En Sergei es va posar en contacte amb VilaWeb arran de la informació que aquest diari va publicar sobre un altre intern, David Bakradze, que fa vaga de fam contra les agressions policíaques de què ha estat objecte. Bakradze ha de ser expulsat aviat al seu país d’origen, tot i estar arrelat a Girona, on viu amb la dona i dues filles. Però ahir dos jutjats, l’un de Barcelona i l’altre de Girona, van obrir diligències sobre el seu cas i pot ser que frenin l’expulsió.

Sergei Breev va telefonar ell mateix a VilaWeb des del centre d’internament i va explicar que diumenge l’havia agredit la policia espanyola que custodia la instal·lació. Segons que va dir, els cops havien estat tan forts que l’havien hagut de traslladar a urgències; que l’havien atès al Centre d’Atenció Primària Manso de Barcelona i –segons la lectura telefònica que va fer de l’atestat mèdic–, tenia traumatisme toràcic, amb una costella trencada, i algunes fissures. VilaWeb va comprovar que la trucada es feia des d’una de les cabines telefòniques del centre.

Des de dilluns la redacció de VilaWeb ha provat de confirmar aquest relat, però ni la delegació del govern espanyol ni l’Institut Català de la Salut no han volgut fer cap comentari sobre el cas. En la conversa telefònica Breev va donar el nom del metge que l’havia atès i que signava el dictamen mèdic. L’ICS s’ha negat també a confirmar si aquest metge feia guàrdia al lloc i en el moment que Breev diu que el va visitar. Extraoficialment, un periodista de VilaWeb ha comprovat l’existència d’aquest metge al centre de salut on Breev fou atès. Tenint en compte que Breev resideix a Vilanova i la Geltrú, la descripció tan concreta que fa del metge i del centre on fou assistit dóna versemblança al seu relat, oimés vista la negativa de les autoritats a aclarir els fets.

Breev diu, a més, que el van pegar diumenge a l’hora de sopar, seguint el mètode, denunciat per més interns, d’amagar-lo en una habitació sense càmeres.

Casos com els de Bakradze i el de Breev no són excepcionals, si hem de fer cas de les contínues denúncies públiques i de les queixes d’entitats diverses, del Col·legi d’Advocats i fins i tot del Síndic de Greuges, que no pot entrar al CIE per prohibició expressa de la delegada del govern espanyol, fet que motivà la protesta del Parlament de Catalunya.

Fa temps que les entitats de defensa dels drets humans avisen que, en aquests centres, s’hi violen els drets humans. Semblantment va manifestar-se a VilaWeb l’advocat José Javier Ordóñez, autor d’un dictamen del Col·legi d’Advocats, segons el qual els CIE són ‘presons plenes de gent que no ha comès cap delicte’.

Ara el cas de David Brakdze és investigat judicialment. Un jutjat d’instrucció de Barcelona i un de contenciós de Girona han admès a tràmit una denúncia per maltractaments i una altra per infracció de drets constitucionals, respectivament.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any