Un altre retingut al CIE de Zona Franca denuncia una pallissa policíaca

  • Sergei Breev va haver de ser atès d'urgències amb una costella trencada

VilaWeb
Redacció
25.04.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Traumatisme toràcic, una costella trencada i diverses fissures. Així va quedar Sergei Breev, tancat al Centre d’Internament d’Estrangers de la Zona Franca de Barcelona, després d’una pallissa de la policia que custodia la instal·lació, segons que ha denunciat ell mateix a VilaWeb. En Sergei, d’origen rus, es va posar en contacte amb VilaWeb arran de la informació que aquest diari va publicar sobre un altre intern, David Bakradze, que és en vaga de fam per protestar per les agressions policíaques que ha patit al centre. És previst que Bakradze sigui expulsat de manera imminent al seu país d’origen, tot i estar arrelat a Girona, on hi viu amb la parella i una filla. Ahir però dos jutjats diferents de Barcelona i Girona van iniciar diligències que podrien frenar-la.

Sergei Breev va trucar ell mateix a VilaWeb des del centre d’internament i va explicar que diumenge passat va ser agredit per la policia espanyola que custodia la instal·lació. Segons ell la pallissa va ser tan forta que va haver de ser traslladat a urgències. L’home assegura que va ser atès al Centre d’Atenció Primària Manso de Barcelona, i segons la lectura telefònica que va fer de l’informe mèdic, tenia un traumatisme toràcic amb una costella trencada, a banda de diverses fissures. VilaWeb va comprovar que efectivament la trucada era feta des d’una de les cabines telefòniques que hi ha dins el centre.

Des de dilluns la redacció de VilaWeb ha intentat confirmar la història però ni la delegació del govern espanyol ni l’Institut Català de la Salut han volgut fer cap comentari sobre el tema. En la conversa telefònica Breev va donar el nom del metge que el va atendre i que signava el dictamen mèdic. L’ICS s’ha negat també a confirmar si aquest metge era de guàrdia en el lloc i en el moment en el qual Breev diu que va ser portat. Extraoficialment, però, en el centre de salut on va ser atès un periodista de VilaWeb ha comprovat l’existència d’aquest metge. Tenint en compte que Breev viu a Vilanova i la Geltrú la descripció tan concreta que fa del metge i el centre on va ser assistit dóna versemblança al cas, vista la negativa de les autoritats a col·laborar amb l’esclariment dels fets.

Breev afirma que el van apallissar diumenge a l’hora de sopar i que es va seguir la pauta que altres interns han denunciat, consistent en amagar l’intern agredit en una habitació sense càmeres.

Casos com els de Bakradze i el de Breev no són cap excepció, si ens atenem a les continues denúncies públiques i queixes d’entitats diverses, del col·legi d’Advocats i fins i tot del Síndic de Greuges, a qui la delegada del govern espanyol li ha prohibit l’accés al CIE, en un gest que va desfermar la protesta del parlament de Catalunya.

Fa temps que entitats de defensa dels drets humans alerten de la violació de drets fonamentals en uns centres que es troben al limbe jurídic, tal com alertava a VilaWeb l’advocat José Javier Ordóñez, autor d’un dictamen del Col·legi d’Advocats, on s’afirma que els CIE són ‘presons plenes de gent que no ha comès cap delicte’.

Ara el cas de David Brakdze serà investigat judicialment, ja que un jutjat d’instrucció de Barcelona i un contenciós de Girona han admès a tràmit una denúncia per maltractaments i una altra per infracció de drets constitucionals, respectivament.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any