La diada del Vint-i-cinc d’Abril més fusteriana

  • Entitats i partits preparen homenatges pel cinquantè aniversari de 'Nosaltres, els valencians' · VilaWeb treu l'entrellat de la data d'eixida de 'Nosaltres, els valencians'

VilaWeb
Redacció
25.04.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

En la diada del Vint-i-cinc d’Abril d’enguany Joan Fuster és el referent de totes les convocatòries que es fan. Si el cartell de la manifestació de dissabte destaca una frase de l’escriptor de Sueca, avui entitats i partits reten homenatge al seu llegat intel·lectual i polític. Així ho faran avui a les 19.30 el PSAN, ERPV, MDT i SI a l’Octubre CCC de València.

Els ponents de l’acte de València seran Josep Guia, pel PSAN, Agustí Cerdà, per ERPV, Antoni Infante, per l’MDT, i Anna Oliver, de SI. L’acte, que s’organitza sota el paraigua del grup Nosaltres els fusterians, compta amb l’assistència confirmada d’un seguit d’entitats culturals, econòmiques i socials de tot el país.

També la Plataforma Castelló per la Llengua oferirà, avui a les vuit del vespre, al Teatre del Raval, un acte d’homenatge a Fuster en record del trentè aniversari de l’aplec del 25 d’abril de 1982. En aquesta data desenes de milers de valencians van congregar-se a la plaça de bous de Castelló per celebrar el cinquantè aniversari de les Normes de Castelló.

L’acte de Castelló combinarà projeccions de l’aplec i del discurs que Fuster hi féu amb un repàs de la seva vida i de les seves idees a partir de textos seus, llegits per escriptors de les comarques de Castelló, i amb l’actuació musical de Miquel Gil i Naia.

A Cocentaina, sota l’organització de l’ajuntament, d’Escola Valenciana i de la Universitat d’Alacant, Joan Borja hi dictarà la conferència ‘Joan Fuster en perspectiva’. Serà a les 19.30, a la sala d’actes del centre cultural el Teular.

La manifestació, dissabte

Acció Cultural del País Valencià (ACPV) va fer públic que la manifestació del Vint-i-cinc d’Abril de dissabte a València seria ‘al servei de la llengua, la cultura i la llibertat d’expressió’ com a ‘valors irrenunciables d’un model de societat de futur’.

La Diada recorda la derrota de les tropes austriacistes a Almansa l’any 1707, fet que permeté a Felip V d’entrar al nostre país. Enguany, doncs, la manifestació clamarà contra la política econòmica i contra les retallades en sanitat i educació. Alhora, reivindicarà l’arc mediterrani, la represa de les emissions de TV3 i que el Consell rectifiqui la política lingüística.

ACPV va insistir a recordar que no s’havia recuperat el senyal de TV3, més d’un any després, ans ‘es mantenia la censura i l’apagada d’una oferta audiovisual en la nostra llengua’. Contra aquesta actitud del Consell, ACPV realça l’exemple dels joves valencians, protagonistes de la ‘primavera valenciana’.

ACPV tindrà enguany molt present aquests elements a l’hora de preparar la mobilització, ‘per a donar-hi un caire reivindicatiu i optimista alhora, unitari en el contingut i en la convocatòria, de manera que es veja que hi ha vies de sortida de la crisi que no comprometen els fonaments de l’estat del benestar que hem construït amb tant d’esforç.’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any