La vida assistida, d’Eduard Ribera, es presenta a Mollerussa

  • És el Premi de Novel·la Breu 2011

VilaWeb
VilaWeb
Redacció VilaWeb Mollerussa
24.04.2012 - 14:55

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Una novel·la en dues parts. Les reflexions d’un personatge marginal que apareix mort a la meitat de “La vida assistida” d’Eduard Ribera (Pagès Editors), Premi de Novel·la Breu Ciutat de Mollerussa 2011.

L’obra es va presentar a la Biblioteca Comarcal Jaume Vila de Mollerussa amb la participació de l’escriptor Joan Francesc Dalmau, l’alcalde Marc Solsona, l’editor Lluís Pagès i el propi autor.

Joan F. Dalmau va destacar que el protagonista “un outsider ” té un pes específic molt important, sobretot en la primera part. També va destacar les reflexions “molt potents” que fa Ribera en el text que “lliga amb l’assaig”. En aquest punt de reflexió també s’hi va referir Marc Solsona, que va llegir fragments de la novel·la per mostrar la “ironia crua i dura” que té el text ,del que va afegir que requereix una “lectura atenta per no perdre res”.

Per la seva part Eduard Ribera va parlar d’una primera part de la novel·la més descriptiva, on es mostra el personatge protagonista, Bergadan. Mentre que la segona és més “novel·lesca”, amb una trama detectivesca que es genera per la mort del protagonista a mitja novel·la. Esbrinar aquesta mort és l’al·licient final de l’obra.

Ribera va explicar que el personatge va sorgir el 2007, en el seu bloc personal, i és hereu d’un món (falsament) perfecte, que ha patit una gran davallada moral i que el gruix de la població patirà, durant anys, el control de molt pocs. Tot i les reflexions sobre la decadència moral , Ribera va destacar que “no és un tractat d’ètica” i que també busca “entretenir i generar somriures”. Va afegir que la novel·la és “un joc de miralls entre la realitat i la ficció”. De la realitat “la vida actual” va esmentar el que considera els “quatre pecats capitals” d’ara: “el poder (la política), l’alienació (el futbol), la morbositat (els successos) i la vanaglòria (la fama)”.

Us recordem que podeu comentar aquesta notícia o qualsevol tema relacionat amb el municipi al Fòrum de Mollerussa.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any