Antoni Duran, més de vint anys sense pagar peatges i cap sanció

  • El 1990 no els pagava quan l'autopista estava col·lapsada · Des de fa deu, pel greuge que pateixen els conductors catalans · Explica la seva experiència a VilaWeb

VilaWeb
VilaWeb
Josep Casulleras Nualart
24.04.2012 - 12:23

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

‘Des de l’any 1990 vaig deixar de pagar els peatges cada vegada que l’autopista estava col·lapsada. I des de fa deu o dotze anys no n’he pagat mai cap per un altre motiu: pel greuge que patíem els catalans’, explica a VilaWeb l’arquitecte Antoni Duran, que fa vint-i-dos anys que no paga els peatges. Fins ara, tot i haver rebut notificacions de multa, mai no li han arribat a fer efectiva cap sanció.

Duran, que té 69 anys i el despatx d’arquitecte a Barcelona, no confia massa en la campanya #novullpagar començada fa menys de dues setmanes i a la qual s’han sumat desenes d’insubmisos als peatges. Pensa, ‘per exeperiència’, que a l’hora de la veritat ‘els catalans som porucs’.

Ja fa molts anys que no paga cap peatge; el primers, a començament dels anys noranta, per protestar pel mal servei de la concessionària de l’autopista. I més tard, ‘perquè vaig descobrir que els catalans pagàvem les autopistes i a tres-cents quilòmetres a la rodona de Madrid, no. I com que pel fet de ser català m’obliguen a ser espanyol, i la constitució diu que tots els espanyols són iguals, doncs quan paguin aquella gent jo també pagaré’.

El començament de la insubmissió

‘Fa més de vint anys tenia una casa a Mont-roig del Camp (Baix Camp) i hi anàvem cada cap de setmana. Quan en tornàvem, l’autopista sempre estav col·lapsada. I quan arrribava al pagament,  donava una targeta de visita meva al cobrador i li deiaque digués al seu amo que jo no pensava pagar’, explica Duran, que passava amb el semàfor en vermell. I continua així: ‘Vaig començar a rebre intimidacions de la direcció general de trànsit, dient-me que havia estat denunciat per no obeir el llum vermell fix del peatge’.

‘El llum vermell del peatge no és un senyal de trànsit’

I continua: ‘Però jo vaig presentar recursos, un munt, per cada denúncia que rebia, al·legant que, tal com deia el codi de circulació, el llum vermell d’un semàfor regula una intersecció, i aquell no era el cas; allò no era un senyal de trànsit. I, per tant, Trànsit no podia admetre la denúncia de l’autopista. I si ho feia, prevaricava’.

Cada vegada que Antoni Duran rebia una denúncia, argumentava el mateix. Va rebre algunes respostes desestimant les al·legacions, però mai no el van arribar a sancionar.

La guàrdia civil no el va denunciar

Passats uns anys, després de saltar-se el peatge de Martorell de la AP-7, es va trobar una patrulla de la guàrdia civil, a qui va explicar que no pensava pagar pel greuge que patien els catalans respecte dels ciutadans d’altres llocs de l’estat. Li van prendre nota de les seves dades, i es va pensar que aleshores sí que el denunciarien i el sancionarien. Però mai no va passar.

Aquests últims anys, Duran se salta el peatge arrambant el cotxe al vehicle del davant i passant ràpid abans que no baixi la barrera. Li ha arribat alguna notificació de denúncia, però mai no l’han sancionat. ‘Les autopistes tenen maneres de provar que no he pagat, m’han fet fotos, a mi i al vehicle, tenen les dades, fins i tot i hi ha el testimoni de la guàrdia civil, però no m’han sancionat mai’, explica. I per què creu que és així? ‘Potser perquè tenen por que en un judici el jutge acabi trobar que els meus arguments són vàlids.’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any