Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dimarts  24.04.2012  06:00

Tres interns del CIE de la Zona Franca continuen en vaga de fam

Afirmen que han estat colpejats per la policia espanyola que custodia el centre

Men?ame
 

VilaWeb va aconseguir ahir parlar amb David Bakradze, el gironí d'orígen georgià sobre el qual pesa l'amenaça d'expulsió aquesta mateixa setmana. Bakradze, que està en vaga de fam, va denunciar els caps del Cuerpo Nacional de Policia que custodien la polèmica instal·lació i va afirmar que són colpejats i agredits pels agents de servei. La setmana passada la delegada del govern espanyol a Catalunya va prohibir al Síndic de Greuges accedir al recinte, decisió que ha estat considerada com a 'molt greu' per tots els partits excepte el PP i Ciutadans. 

En la curta conversa amb Bakradze aquesta s'ha mostrat cansat ja que fa vuit dies que només pren aigua. Va confirmar que són tres les persones intenades en el centre que estan seguint la vaga i va reiterar les acusacions contra la policia, tot afirmant que el van colpejar en una habitació sense càmeres per haver reclamat atenció mèdica per a un altre retingut.

Els Centres de Detenció d'Emigrants van ser creats pel ministre Álvarez Cascos l'any 1999. Com que es considera que són una instal·lació transitòria, pensada només per a mantenir-hi un màxim de dos mesos a estrangers sense papers, el seu funcionament no està regulat ni fiscalitzat per cap institució. El Col·legi d'Advocats, institucions de dret humans i diversos partits polítics han denunciat el que qualfiquen de 'petits Guantànamos' plens 'de gent que no ha comès delictes'.

En el cas de David Bakradze se'l vol expulsar amb una ordre dictada fa cinc anys, tot i que posteriorment una jutgesa va exigir que no fos expulsat pel seu arrelament familiar. Bakradze va cometre diversos robatoris però compta ara amb el suport de la seva parròquia gironina que s'ha bolcat en suport a ell i la seva família.

(Document, en espanyol, .pdf, del Col·legi d'Advocats de Barcelona sobre les irregularitats dels CIE.)